Genialny sposób na kalafior
Każdy dzieciak wie, że kalafior i brokuł to kwiaty. Właśnie tą część warzywa zjadamy. Po te warzywa warto sięgać latem - zupa, sałatka czy zwyczajnie jako jarzyna do obiadu - we wszystkich tych formach sprawdzą się idealnie, są dietetyczne i lekkie - świetne na upalne dni. Kalafior i Brokuł zawierają dużo witamin i cennych składników.
- Witamina C: brokuł pokrywa 90% zapotrzebowania dziennego, podczas gdy kalafior 57%
- Witamina K: porcja brokuła zapewnia aż 77%, natomiast kalafiora 14% zapotrzebowania dziennego na ten składnik
- Kalafior jest bogatym źródłem takich antyoksydantów jak: kwas protokatechowy, kwas kumarowy, kwas wanilowy
- Brokuł zawiera również zeaksantynę i luteinę, wspomagające pracę wzroku
- Wspólnymi przeciwutleniaczami dla obu tych warzyw jest sulforafan, a także indolo-3-karbinol.
Jak przechowywać brokuły?
Brokuł to kwiat, sposób przechowywania powinien więc być oczywisty - tak jak kwiaty, lubi wodę i chłodne miejsce. Idealne będzie dla niego więc trzymanie go w wodzie, w chłodnym miejscu.
Brokuł wyjmij z folii, jeżeli jest w ten sposób zabezpieczony. Obetnij grubą łodygę brokułów i wsadź do wysokiej szklanki lub do garnka z wodą tak, by łodyga mogła pobierać wodę. Postaw w lodówce lub schowaj do zacienionego i chodnego miejsca, np. w spiżarni.
Jak przechowywać kalafior?
Podobnie zrób z kalafiorem. Potraktuj go jak kwiaty i wsadź do słoika z zimną wodą, a później do lodówki. Dzięki temu warzywa nie będą dalej rozkwitać, co powoduje żółcenie się kalafiora i brokuła, końcówki stają się sucha i niesmaczne, tracą przy tym wartościowe składniki.
GALERIA: Jak oszczędzać na jedzeniu? Oszczędzaj na codziennych zakupach