Wystarczy spacer na lokalny ryneczek i zakup jednego składnika, który wykorzystasz w ciepłe dni do przygotowania wielu dań. Z jego wykorzystaniem zrobisz obiad, deser, koktajl czy nawet zapasy na zimę. Mowa o rabarbarze! Niedoceniana roślina jest hitem każdego lata, sprawdź, co przygotujesz z jej użyciem.
Rabarbar jak przygotować?
Czy rabarbar trzeba obierać, jak go podać, do czego wykorzystać? Pytań jest wiele, bo to niełatwa roślina. Jemy jej łodygi, które są pyszne i orzeźwiające, o nieporównywalnym smaku do czegokolwiek innego. Czym jednak jest rabarbar? Czy to owoc czy warzywo? To roślina należąca do rdestowatych, jest pysznym, wiosennym warzywem, a jego smakiem możemy się cieszyć aż do lata.
Rośliny te rosną zwykle na górskich łąkach oraz w miejscach skalistych. Wiele gatunków rozpowszechnionych jest w uprawie jako rośliny ozdobne i lekarskie. Taki jest też rabarbar z naszych ogródków i działek. Babcie doceniały jego właściwości, teraz wraca moda na rabarbar.
Z rabarbaru zrobisz lody, napoje, ciasta, sosy czy zapasy na zimę.
Rabarbar właściwości zdrowotne
Rabarbar to warzywo bogate w błonnik pokarmowy, a także witaminy:
- witaminę K,
- witaminę C,
- potas,
- wapń,
- mangan,
- polifenole
- kwasy organiczne (w tym kwas szczawiowy).
Składniki aktywne rabarbaru wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i działają ochronnie na układ krążenia.Rabarbar jest bogaty w antrachinony, substancje o działaniu przeczyszczającym stosowane w przypadku przewlekłych zaparć.Korzeń rabarbaru zawiera substancje o działaniu estrogennym, dzięki czemu ekstrakty z niego pozyskiwane wykazują skuteczność w łagodzeniu objawów menopauzy.
Czy dzieci mogą jeść rabarbar?
Przygotowując rabarbar, warto wiedzieć, których jego części unikać. Z uwagi na wysoką zawartość szczawianów, rabarbaru powinny unikać osoby z chorobami nerek, a ograniczać osoby z reumatyzmem, dną moczanową, osteoporozą, a także małe dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Rabarbar wpływa na przyswajanie wapnia, dlatego nei warto łączyć go z nabiałem. Najwięcej szczawianów zawierają liście rabarbaru - spożycie ich stwarza ryzyko zatrucia, objawiające się biegunką i wymiotami. Zaleca się zatem wykorzystanie samych łodyg tego warzywa.
Polecany artykuł:
Co zrobić z rabarbarem?
Rabarbar przed zjedzeniem trzeba odpowiednio przygotować. Rabarbar zawsze musimy dokładnie umyć, odciąć liście, a łodygi pokroić. Do ciasta lepiej na mniejsze, 1 cm kawałki, dłuższe będą trudne do pokrojenia.
Ciasto z rabarbarem
Lato to czas na desery! Z rabarbaru przyrządzisz wyjątkowo smaczne i zdrowe ciasta. Najprostsze będzie crumble z rabarbarem czyli rabarbar pod kruszonką. Proste składniki i pyszny smak plus minimum przygotowania!
Przepis na crumble z rabarbarem:
Rabarbar i jabłka wkłądasz do miski, dodajesz cukier, cynamon oraz sok z limonki lub cytryny. Wymieszać, a następnie wyłożyć na dno żaroodpornej formy do zapiekania.Do miski wsypać mąkę oraz płatki owsiane i wymieszać. Układasz warstwami, owoce, mąka i roztopione masło z odrobiną miodu. Możesz też mąkę wymieszać dłonią a następnie pougniatać dłonią składniki zlepiając je w różnej wielkości kawałki i kawałeczki. To kruszonka. Wszystko razem zapiekasz w piekarniku. Może być świetnym dodatkiem do lodów!
Z rabarbarem przygotujesz też wyśmienite ciasta jogurtowe, biszkopt, sernik z galaretką czy babeczki z rabarbarem! Spróbuj, dopóki bez problemu można kupić rabarbarowe łodygi.
Desery i napoje z rabarbarem
Z rabarbaru zrobisz też lody i różnego rodzaju koktajle. Można go łączyć z mlekiem, mlekiem migdałowym, czy wodą - będzie to doskonała lemoniada na gorące dni. Rabarbar jest idealny na lato. Daje przyjemne orzeźwienie i jest sposobem na oryginalną lemoniadę. rabarbar z mięto smakuje zachwycająco! Spróbuj tego połączenia w sezonie 2024! Kompot z rabarbaru z cytryną to kolejny hit, którym zaskoczysz gości.
Rabarbar na słono
Dzięki kwaskowemu smaku rabarbar doskonale sprawdzi się też do dań wytrawnych. Do grilla lub letniego obiadu sprawdzi się sos rabarbarowo-balsamiczny.
Przepis na sos wytrawny z rabarbarem:
- Rabarbar opłukać, odciąć resztki liści, w razie potrzeby przyciąć obeschnięte końce.
- Pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do rondelka, dodać cukier, miód, sól i pieprz.
- Mieszając smażyć przez kilka minut aż rabarbar nieco zmięknie.
- Dodać ocet balsamiczny i dalej gotować przez około 2 minuty do miękkości.
- Podawać do dań z grilla pieczeni czy duszonej polędwicy.
Rabarbar na zimę, jak przetworzyć rabarbar
Z rabarbaru można zrobić dżemu lub kandyzować go na zimę. Pomysłów jest mnóstwo, przepisów jeszcze więcej. By zachować jego smak poza sezonem można zrobić konfiturę, dżem, ocet, nalewkę chutney czy mus do deserów. Można go też zamrozić.