To stoisko to hit tegorocznego jarmarku w Gdańsku. Smak dzieciństwa i deser z bezą

2025-12-01 10:30

Tegoroczny jarmark w Gdańsku zyskał wyjątkowe stoisko, które z powodzeniem łączy sentyment do tradycyjnych smaków z nowoczesnymi kulinarnymi trendami. Jego popularność opiera się na dwóch głównych filarach: powrocie do przeszłości dzięki podpłomykom oraz zaskakującej słodkiej wariacji – waflom z bezą.

To stoisko to hit tegorocznego jarmarku w Gdańsku. Smak dzieciństwa i deser z bezą

i

Autor: Róża Karsznia/ mat pras

Tegoroczny jarmark w Gdańsku zaskakuje unikalnym stoiskiem, które łączy sentyment do tradycyjnych smaków z nowoczesnymi trendami kulinarnymi. Podpłomyki, przywołujące wspomnienia z dzieciństwa, oraz wafle z bezą, stanowią słodką innowację, przyciągając zarówno starszych, jak i młodszych smakoszy. To kulinarne połączenie przeszłości i teraźniejszości podbija serca odwiedzających jarmark, stając się jednym z jego największych hitów.

Nostalgia i nowoczesność na jednym stoisku

Stoisko na jarmarku w Gdańsku to miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Oferując podpłomyki i wafle z bezą, trafia w gusta różnych pokoleń. Jak podkreślają  pracownicy stoiska, pomysł na takie połączenie wziął się z obserwacji i chęci stworzenia czegoś wyjątkowego.

Podpłomyki to dla wielu osób smak dzieciństwa, kojarzący się z latami 80. i 90. Jak usłyszeliśmy od sprzedających: 

Wiele osób przechodzi o mówi: o, podpłomek, przypomina mi się moje dzieciństwo!

To właśnie nostalgia za tamtymi czasami skłoniła właścicieli stoiska do wprowadzenia tego dania do oferty. Dla starszych odwiedzających jarmarku to sentymentalna podróż w czasie, a dla młodszych – okazja do odkrycia nowych smaków.

Nowoczesne wariacje podpłomyków

Stoisko nie poprzestaje na tradycyjnych przepisach. W ofercie znajdują się również nowoczesne wariacje smakowe, takie jak podpłomyk z burakiem (burak vegge). To propozycja skierowana do osób, które nie jedzą mięsa, ale cieszy się popularnością także wśród innych smakoszy. Innowacyjne podejście do tradycyjnego dania sprawia, że podpłomyki są atrakcyjne dla szerokiego grona odbiorców.

Wafle z Bezą na stoisku numer 101. Idealny deser jarmarku?

Jako deser, stoisko oferuje słodki hit: wafle z bezą. To połączenie jest określane przez wielu jako ciekawa wariacja, a jego zestawienie wydaje się wręcz idealne.

Pomysł na deser mógł narodzić się podczas podróży. Jak powiedziała nam pracownica Gosia, szef zwiedzając inne jarmarki, zobaczył motyw, który uznał za inspirujący do stworzenia wafli z przypalaną bezą. Deser ten jest stworzony dla osób, które lubią słodkości, a także jest popularny wśród dzieci. 

Szczeciński Jarmark Bożonarodzeniowy