Wegański majonez na Wielkanoc. Szybszy w zrobieniu i mniej kaloryczny od klasycznego

i

Autor: pexels

Kulinaria

Wegański majonez na Wielkanoc. Szybszy w zrobieniu i mniej kaloryczny od klasycznego

2024-03-27 12:53

Wegański majonez jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dużo łatwiejszy niż ten z jaj. To sposób na to, aby Święta Wielkanocne nie odmawiać sobie pysznych dań z majonezem.

Zrezygnowanie z produktów zwierzęcych, takich jak jaja czy mleko wydaje się mocno ograniczać codzienną dietę. Jednak nie jest to do końca prawdziwe. Wiele dań „normalnej” diety można zastąpić produktami wegańskimi. Przygotowaliśmy trzy propozycje na majonez z aquafaby, nerkowców i białej fasoli.

Wegański majonez doskonały według Jadłomani

Składniki na duży słoik:

  • ½ szklanki aquafaby / 125 ml, czyli trochę mniej niż z reguły jest w jednej puszce ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • ¾ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki czarnej soli lub zwykłej soli
  • ¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
  • 1 ¼ – 2 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki poza olejem umieścić w wysokim naczyniu blendera jak na zdjęciu i miksować przez 1 – 2 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią.
  • Następnie wlać olej – nie trzeba go kapać do środka jak w wypadku tradycyjnego majonezu, wystarczy po prostu wlać go do środka cienkim strumieniem i w trakcie mieć włączony blender, ale nim nie ruszać. W połowie wlewania oleju zacząć mocno ruszać blenderem góra dół i lać dalej olej. Nagle poczujecie, że majonez gęstenieje. To znaczy, że jest gotowy.
  • Gotowy majonez przełożyć do słoika, postarać się nie jeść go do każdego posiłku. Przechowywać w lodówce do 14 dni.

Porady:

  • Jeśli majonez nie zgęstniał nie wylewajcie go – uda się. Odstawcie go do lodówki na kilka godzina lub na całą noc. W tym czasie ponownie się rozwarstwi. A kiedy to już nastąpi po prostu włóżcie delikatnie blender do naczynia, odpalcie go i… bingo! Od razu wszystko zmieni się w gęsty majonez. To zawsze działa.
  • Do przygotowania wegańskiego majonezu najlepiej sprawdzi się wysokie naczynie i ręczny blender, ewentualnie blender kielichowy.
  • Jeśli Wasz blender nie miał dołączonego wysokiego naczynka poszukajcie czegoś, co je zastąpi – dobrze sprawdza się słoik, dzbanek albo kufelek 
  • Czarna sól dodaje jajecznego posmaku. Nie jest niezbędna, ale jeśli  akurat macie ją pod ręką, to skorzystajcie z niej.
  • Płatki drożdżowe można zastąpić ½ łyżeczki pasty miso albo je pominąć. Dodają serowego, wyrazistego smaku umami, do kupienia na przykład tutaj.
  • Jeśli chcecie otrzymać w smaku majonez taki jak ten sklepowy to użyjcie delikatnego oleju bez wyraźnego smaku – rzepakowego, ryżowego lub z pestek winogron.
  • Jeśli lubicie oleje tłoczone na zimno i chcecie, żeby majonez miał piękny, złoty kolor, możecie dolać do niego 2 – 4 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno albo 4 – 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Bardzo lubię tę wersję.
  • Śmiało eksperymentujcie i róbcie smakowe majonezy – na przykład z pieczonym czosnkiem, rozmarynem lub suszonymi pomidorami.

Majonez z nerkowców według Doroty Kamińskiej

Składniki:

  • ¾ szklanki orzechów nerkowców (zalane wodą, namaczane w wodzie, w lodówce, minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez noc)
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego oleju o łagodnym smaku
  • ¼ szklanki wody (można wykorzystać tę, w której moczyły się orzechy)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka cydru lub octu jabłkowego lub winnego (można dodać więcej dla mocniejszego smaku)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Orzechy odcedzić, zachowując wodę, w której się moczyły.
  • Wszystkie składniki, oprócz wody, włożyć do blendera i miksować na najwyższych obrotach, dolewając stopniowo wodę.

Wegański majonez z białej fasoli według Bonavita

Składniki:

  • Fasola biała konserwowa – 240 g,
  • Olej rzepakowy – pół szklanki,
  • Sól czarna – pół łyżeczki,
  • Ocet jabłkowy – 1–2 łyżki,
  • Musztarda – 1 czubata łyżeczka

Przygotowanie 

  • Fasolę (nieodsączoną) wraz z przyprawami blendujemy na wysokich obrotach na gładką masę.
  • Następnie, wciąż mieszając, do masy fasolowej dodajemy olej.
  • Tak przygotowany majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. 

GALERIA: Domowe sposoby na pisanki wielkanocne

Jarmark Wielkanocny w Rzeszowie