Gotowana czerwona kapusta daje intensywny fioletowy kolor. Wystarczy gotować ją w wodzie przez około godzinę, a następnie dodać jaja i gotować przez kolejne 15-20 minut.
więcej...
foto: Olga Reszke
Cebula
Cebula daje delikatny brązowy lub czerwony odcień. Wystarczy gotować ją w wodzie przez około godzinę, a następnie dodać jaja i gotować przez kolejne 15-20 minut.
więcej...
foto: Olga Reszke
Kurkuma
Kurkuma dodaje jajkom piękny, intensywny żółty kolor. Wystarczy dodać łyżeczkę kurkumy do gotującej się wody i gotować jaja przez około 10-15 minut.
więcej...
foto: Olga Reszke
Buraki
Gotowane czerwone buraki dają jajkom intensywny czerwony kolor. Wystarczy gotować je w wodzie przez około godzinę, a następnie dodać jaja i gotować przez kolejne 15-20 minut.
więcej...
foto: Olga Reszke
Sok z malin
Sok z malin można użyć do barwienia jajek na różowy kolor. Wystarczy zanurzyć jajka w soku i pozostawić na kilka godzin lub przez całą noc w lodówce.
więcej...
foto: Olga Reszke
Kawa
Napar z kawy nadaje jajkom brązowy kolor. Wystarczy gotować jajka w naparze przez około 15-20 minut.
więcej...
foto: Olga Reszke
szpinak
Napar ze szpinaku nadaje jajkom zielony kolor. Wystarczy gotować jajka w naparze przez około 15-20 minut.