Pędy Chielu

i

Autor: pixels

niesamowita przyroda

Uważasz to za chwast, a niektórzy płacą za to majątek

Polacy starają się wyplenić za każdą cenę najmniejszy pęd tej rośliny. Okazuje się jednak, że poza Polską to prawdziwy rarytas określany mianem najdroższego warzywa i chwastu wartego każdych pieniędzy. Co z nim wyjątkowego i czy wiecie o jaką roślinę chodzi?

Coraz więcej osób zachwyca się tą kulinarną nowinką, którą w Polsce można łatwo znaleźć za darmo, a najlepszy czas na zbiory właśnie trwa.

Najczęściej ta roślina jest wykorzystywana w przemyśle browarniczym. Chodzi oczywiście o chmiel - do produkcji piwa wykorzystywane są jego szyszki, ale ma też inne zastosowanie. Chodzi dokładnie o pędy chmielu. Te są niezwykle cenne, ceny młodych pędów na giełdach zachodniej Europy osiągają zawrotne ceny. 

Młode pędy chmielu - kulinarny rarytas

Polskie trufle czyli pędy chmielu są tak nazywane, gdyż można je znaleźć w lesie, te najwcześniej pokazują się pod ściółką Na zachodzie mówią o nich mini szparagi, po rzeczywiście przypominają szparagi, młodziutkie pędy są białe i znaleźć je można tylko w bardzo krótkim czasie - wczesną wiosną 

Młode pędy chmielu w Niemczech, Francji czy w Belgii uchodzi za kosztowny przysmak. Za naszą zachodnią granicą młode białe pędy są nazywane "dzikimi szparagami", ponieważ wyglądem przypominają miniaturowe białe szparagi. Niemcy są skłonni płacić za pędy chmielu nawet 1000 euro za kilogram w szczycie sezonu. 

Rarytas w Polsce rośnie w lasach, ale też zapomnianych podwórkach, często przy wiejskich pustostanach czy na terenie byłych PGR-ów. Pędy chmielu można znaleźć w każdej części Polski. W naszym kraju wciąż są jednak niedoceniane Młode pędy zbiera się od początku marca do ok. połowy kwietnia. W zależności od pogody sezon na może trwać niezwykle krótko, nawet tylko dwa tygodnie. Kiedy pozyskasz łodygi, możesz posadzić je w ogrodzie. Miej jednak na uwadze, że to bujnie i szybko rosnące pnącze. Kiedy młode pędy osiągną do 10 cm długości, urwij około trzech czwartych z nich. Ważne jest, by nie obcinać młodych pędów, a łamać gałązki. 

Takie pędy można wykorzystać w sałatce, tak samo jak te najmłodsze, białe pędy. 

Pędy chmielu właściwości 

Pędy chmielu zawierają związki chmielowe, które działają uspokajająco i przeciwlękowo na układ nerwowy. Doskonale wspierają układ nerwowy i ułatwiają zasypianie. W pędach chmielu znajdziemy lupulinę, która działa uspokajająco i nasennie. Ma też działanie moczopędne i pomaga w trawieniu. 

Jak jeść pędy chmielu?

Jak się okazuje, nie tylko napój piwny czy zupa piwna jak koneserzy nazywają piwo może być przykładem wykorzystania chmielu. Za portalem pyszności.pl pokazujemy jak wykorzystać młode pędy chmielu w kuchni:

  • pnącza chmielu po ugotowaniu przypominają swym smakiem szparagi. Podawaj z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim.
  • młody chmiel można je również jeść na surowo np. dodając do sałatek.
  • podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek lub masła pędy, możesz podawać jako dodatek do dania głównego.
  • można też grillować pędy chmielu.
  • Pędy można również marynować w ulubionej zaprawie.

GALERIA: Masz ogródek w mieście? Jakie kwiaty zasadzić?

Pomorskie. Gdynia Orłowo wiosną