To śniadaniowy przysmak Polaków. Jemy je na potęgę, choć są bardzo niezdrowe

i

Autor: pixabay.com

zdrowie

To śniadaniowy przysmak Polaków. Jemy je na potęgę, choć są bardzo niezdrowe

Rozsmarowujesz na bułce lub chlebie i śniadanie gotowe. A wraz z nim gotowy jest też przepis na szereg chorób związanych z ich spożywaniem. Polacy zjadają je w zatrważających ilościach nawet nie wiedząc, że skutecznie rujnują sobie tym samym zdrowie.

Samo zdrowie? Niekoniecznie!

Na pierwszy rzut oka nie ma w nich niczego podejrzanego. Zaliczany do nabiałów wydaje się dobrym wyborem na posiłek rozpoczynający dzień. Różnorodność smaków sprawia, że są chętnie wybierane przez dzieci i dorosłych. Niestety, dietetycy nie pozostawiają złudzeń. W ich składzie znajdziemy wiele niezdrowych dodatków mogących mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Ile sera w serze? 

Zaczyna się niewinnie, gdyż podstawą serków typu fromage jest zazwyczaj twaróg z mleka krowiego lub śmietanka. Tu plusy się jednak kończą. Głównym problemem serków topionych są dodatki, takie jak sól, cukier czy wzmacniacze smaku.

Lista "ulepszaczy" się nie kończy

Cukier znacznie zwiększa kaloryczność serków topionych, co jest bezpośrednią przyczyną nadwagi i otyłości. Te w prostej drodze prowadzą m.in. do chorób serca. Kolejnym składnikiem są utwardzone oleje roślinne, będące źródłem niezdrowych kwasów tłuszczowych.

W serkach topionych znajdują się też takie dodatki, jak guma ksantowa i guma guar. Mogą wywoływać one problemy trawienne, wzdęcia, biegunki i nudności. Z kolei znajdując się w nich skrobia modyfikowana sztucznie zwiększa objętość produktu bez dodawania wartościowych składników. Na koniec karagen może negatywnie wpływać na układ pokarmowy, przyczyniając się do występowania dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

GALERIA: Na tę pamiątkę turyści wydają pieniądze nad morzem. "Absurd"

Pomorskie. Gdańskie Juwenalia 2024