Dyniowe latte, idealna kawa na jesień

i

Autor: pixabay

kuchnia

To hit jesieni i najdroższa kawa w sezonie. Warto zrobić ją w domu!

Dyniowe latte jesienią znajdziemy w każdej dobrej kawiarni. To hit sezonu, najpopularniejsze oczywiście ze Starbucksa. Ale prawdziwe jesieniary siedzą w domu pod kocem, muszą więc umieć przyrządzić Pumpkin Spice Latte we własnej kuchni! Jak? Poznaj prosty przepis na dyniowe latte.

Idealna kawa na jesień - dyniowe latte

Ten przepis idealnie sprawdzi się na imprezę w stylu Halloween, dyniowe przyjęcie i na każdą inną okazję, najlepiej będzie smakować w pochmurne i deszczowe jesienne popołudnie. Rozgrzewa, ma przyjemny aromat, jest zdrowe i to po prostu oryginalna propozycja. W kawiarni trzeba za kubek Pumpkin Spice Latte zapłacić sporo. Ceny sięgają nawet trzydziestu złotych. Po co przepłacać? Spróbuj dyniowe latte zrobić w domu - nie trzeba wielkich umiejętności, w tej kawie liczy się smak, nie wygląd! Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim puree z dyni.

Jak zrobić pumpkin spice latte w domu?

Sezonowe dania powinny być tanie, ale często jest wręcz przeciwnie. Jagodzianki latem kosztują majątek, teraz przyszła jesień i sezon na dyniowe latte. Kawa w kawiarni kosztuje sporo, ceny mogą zaskoczyć. Przyrządzenie jej w domu jest dziecinnie proste.

Sposoby na wykonanie dyniowej latte są dwa. Albo idziemy na łatwiznę i wykorzystujemy gotowy, aromatyzowany syrop, albo zrobimy oto naprawdę od A do Z samemu.  Wybierzcie co wolicie i pędźcie do sklepu po gotowy słodki syrop, albo po listę składników. Oprócz kawy przydadzą się:

Składniki do dyniowego latte:

  • 100 g dyni pieczonej lub gotowane, albo purre z dyni
  • szklanka mleka kokosowego lub krowiego
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • przyprawa do piernika
  • szczypta cynamonu
  • łyżka miodu
  • śmietanka kremówka

Jak zrobić jesienną kawę w domu?

Dyniowe latte to zasadniczo kawa z purre z dyni z przyprawami. Dynię trzeba pokroić w kostkę i wrzucić do blendera lub innego urządzenia, które ją rozdrobni na mus. Taki mus możemy zamrozić i rozmrażać w małych ilościach do każdej kawy. Zaparzamy świeżo mieloną kawę lub wykorzystujemy metodę cold brew – parzenia na zimno. Wlewamy masę dyniową do szklanki i mieszamy razem z kawą.

Przyprawy jakie lubimy możemy dodać według własnego gustu, nie może jednak zabraknąć cynamonu. Sprawdzi się też kardamon, wanilia lub gałka muszkatołową. Jeśli masz w domu cukier o smaku migdałowym lub waniliowy - też może być. Następnie ubijamy śmietankę kremówkę ze szczyptą cukru na puszystą masę. Układamy na wierzch kawy i posypujemy przyprawą do piernika. 

Mamy też wersję bardziej zaawansowaną. Do dyniowej latte możesz wykorzystać pieczoną dynię. Aromat będzie ciekawszy, a smak intensywniejszy - wymaga to więcej czasu, ale warto. To już jest wersja jesiennej kawy dniowej na wypasie! 

Syrop do dyniowej latte - łatwy przepis

By było prościej, możemy wcześniej przygotować syrop dyniowy, wtedy wykonanie kawy dla znajomych zajmie nam moment. Do przygotowania syropu dyniowego przygotowujemy duży garnek i wlewamy wodę. Następnie rozpuszczamy cukier. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, starty imbir, ekstrakt waniliowy oraz mielone goździki. Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. Po uzyskaniu syropu odcedzamy zawartość. Przelewamy do pojemnika i studzimy. Do zaparzonej kawy dodajemy mleko skondensowane i syrop z dyni.

Jesteś jesieniarą? Sprawdź, czy możesz zaczynać sezon!

Pytanie 1 z 10
Kiedy jest dobry czas na wyciągniecie z szafy swetra?
Dekoracja na helloween. Jak zrobić lampion z dyni?