Żółciak siarkowy to napraawdę wyjątkowy grzyb. Polską nazwę podano w pracy Stanisława Domańskiego i in. w 1967 r. W polskim piśmiennictwie mykologicznym gatunek ten opisywany był też jako
- huba żółta,
- żagiew Rostafińskiego,
- żagiew topolowa,
- grzyb siarkowy,
- huba siarkowa.
My opiszemy go tak: to kurczak z lasu. Zrobicie z niego kotlety czy nuggetsy dla wegetarian. Ten charakterystyczny żółtopomarańczowy grzyb jest widoczny z daleka. Rośnie zwykle na pniach drzew liściastych, często wierzb i topoli, także w mieście. Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) to prawdziwy rarytas.
Wege kurczak czyli Żółciak siarkowy.Słyszałem, że jest jadalny ale dziś pierwszy raz zrobiłem. Jest bardzo smaczny, wygląda jak kurczak i nawet smakuje podobnie.Warto wiedzieć
- czytamy na FB Partyzanci Lubelszczyzny, gdzie zamieszczono zdjęcia pokazujące jak wygląda kotlet z żółciaka.
Jak widać - grzyb z wyglądu przypomina kurczaka, usmażony wygląda dokładnie jak kurczak, ma identyczną teksturę, a grzbybiarze móią, zę również smak.
Żółciaka siarkowego zbiera się odcinając owocniki od pnia. Dalej trzeba dokładnie pozbyć się kory i obgotować znalezisko. To bardzo ważne, by przed smażeniem ugotować go w wodzie, którą następnie trzeba wylać. Czas gotowania to zwykle ok. 10-15 minut. Jeśli gotujesz grzyba w całości – nieco dłużej. Dopiero po obgotowaniu można dalej przyrządzać żółciaka według własnego gustu. Grzyba można smażyć, piec, wykorzystać do zup.
Jadalne są młode grzyby- stare stają się twarde i niejadalne. Surowy żółciak jest trujący, trzeba go poddać obróbce termicznej, właśnie dlatego tak ważne jest wcześniejsze obgotowanie.
Dla przyrody żółciak siarkowy to groźny grzyb chorobotwórczy. Atakuje głównie drzewa liściaste, i to zarówno okazy osłabione, jak i te w pełni zdrowe. Najczęściej owocniki powstają na jeszcze żywym drzewie.
GALERIA: Koniec wakacji nad Bałtykiem. Puste plaże i camping w Lubiatowie