Ryby są bardzo ważnym składnikiem diety. Są lekkostrawne i niskokaloryczne. Posiadają też źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i łatwo przyswajalnego białka. Zawierają witaminy A, E, B, jod czy selen. Ich spożycie wspiera odporność, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, demencji i choroby Alzheimera.
Najmniej kaloryczne ryby to:
- morszczuk (71 kcal/100 g),
- dorsz (82 kcal/100 g),
- sola (86 kcal/100 g),
- sandacz (84 kcal/100 g).
Najbardziej kaloryczne ryby:
- łosoś (206 kcal/100 g),
- śledź (203 kcal/100 g),
- sardynki (208 kcal/100 g),
- makrela (262 kcal/100 g).
Na kaloryczność ryb ma też wpływ ich przyrządzenie. Najzdrowsze będą te pieczone lub gotowane na parze. Bardziej kaloryczne będą smażone i w panierce.
Polecany artykuł:
Te ryby są smaczne i tanie!
Ryby nie należą do najtańszego mięsa. Jedna z najczęściej wybierana ryba – dorsz kosztuje około 70 złotych za kilogram. Inna popularna ryba, łosoś atlantycki kosztuje nawet 130 złotych za kilogram.
Jakie więc kupić ryby, które będą smaczne ale także stosunkowo tanie? Sprawdźcie w naszej galerii!