Okoń

Okoń

Okoń


Okoń zawiera aż 18 g białka w 100 g. Dostarcza jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak ich zawartość nie jest zbyt wysoka. Ponadto ryba ta zawiera wiele witamin. Jest źródłem witaminy D, B6 i B12.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Płoć

Płoć

Porcja 100 g płoci to jedynie 90 kcal. Mięso płoci zawiera wiele cennych substancji odżywczych, w tym kwasy omega-3.  Mięso płoci jest białe, chude, delikatne, bardzo smaczne, lecz ościste. Ości jednak bardzo łatwo dają się usunąć.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Karaś

Karaś


Zaletą karasia jest to, że nie posiada dużej liczby ości, które trzeba usuwać w czasie przygotowania do posiłku lub samego jedzenia.  Karaś pasuje do każdej z potraw. Świetnie nada się na świąteczny stół jak i usmażony na campingu. Będzie również pyszny, jeśli dodamy go do zupy rybnej.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Belona

Belona


Belona to ryba atlantycka, jednak raz w roku przypływa do Bałtyku. Połów odbywa się w maju. Ryba, oprócz tego krótkiego czasu występowania ma jeszcze inną cechę: ma szalenie kolorowe ości. Obieranie tej ryby może sprawić nam wiele radości.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Flądra

Flądra


Flądra nie jest tak tłustą rybą, ale zawiera podobnie, jak inne, cenne kwasy omega-3: EPA i DHA. Mięso ryby ma niewiele kalorii i cholesterolu, ale sporo pełnowartościowego białka.

Flądra jest szczególnie bogatym źródłem selenu. Już 100 g ryby pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania.

Autor: Pixabay.com
Rozwiń
Powrót
Te ryby są smaczne i tanie. Znajdziesz je w każdym sklepie!
Te ryby są smaczne i tanie. Znajdziesz je w każdym sklepie!
Te ryby są smaczne i tanie. Znajdziesz je w każdym sklepie!
Te ryby są smaczne i tanie. Znajdziesz je w każdym sklepie!
Te ryby są smaczne i tanie. Znajdziesz je w każdym sklepie!
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email