Belona – morska dama z zielonymi ośćmi
Belona to drapieżna ryba morska o smukłym, wydłużonym ciele i charakterystycznym „dziobie” – długim pysku przypominającym dziób ptaka. Co ciekawe, jej ości mają zielony kolor, co dla niewtajemniczonych bywa zaskoczeniem, ale nie oznacza niczego złego – to naturalna cecha wynikająca z obecności biliverdyny, nieszkodliwego barwnika.
Jej mięso jest delikatne, białe, o wyrazistym, lekko słonawym smaku. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia czy grillowania, a lokalne restauracje prześcigają się w oryginalnych przepisach na jej przyrządzenie.
Belonada – majowe święto ryby
Na Pomorzu maj to czas Belonady – wydarzenia poświęconego królowej sezonu. Lokalne porty i targi rybne oferują świeżo złowione belony, a szefowie kuchni organizują pokazy kulinarne i serwują degustacje. Turyści mogą nie tylko skosztować tej rzadko spotykanej ryby, ale i dowiedzieć się więcej o jej połowie, tradycjach rybackich i walorach odżywczych.
Polecany artykuł:
Dlaczego tylko w maju?
Belona pojawia się w Bałtyku w większych ilościach tylko raz w roku – właśnie w maju, gdy z cieplejszych wód Morza Północnego wpływa do naszego morza na tarło. To właśnie wtedy rybacy mają największe szanse na jej połów. Po kilku tygodniach znika, by znów powrócić za rok – dlatego warto nie przegapić okazji.