Ta ryba to bałtycki przysmak. Kupisz ją tylko w maju

i

Autor: Marek BAZAK/East News/canva

wiadomości

Ta ryba to bałtycki przysmak. Kupisz ją tylko w maju

2025-05-14 10:35

Choć wielu Polaków jej nie zna, dla smakoszy ryb to prawdziwy rarytas. Belona – bo o niej mowa – to sezonowy przysmak z Bałtyku, który pojawia się na stoiskach rybnych tylko przez kilka tygodni w roku. Najlepszy moment na jej złowienie i konsumpcję to właśnie maj. W Trójmieście i na całym Pomorzu ten miesiąc stał się nawet kulinarnym świętem pod nazwą Belonada.

Belona – morska dama z zielonymi ośćmi

Belona to drapieżna ryba morska o smukłym, wydłużonym ciele i charakterystycznym „dziobie” – długim pysku przypominającym dziób ptaka. Co ciekawe, jej ości mają zielony kolor, co dla niewtajemniczonych bywa zaskoczeniem, ale nie oznacza niczego złego – to naturalna cecha wynikająca z obecności biliverdyny, nieszkodliwego barwnika.

Jej mięso jest delikatne, białe, o wyrazistym, lekko słonawym smaku. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia czy grillowania, a lokalne restauracje prześcigają się w oryginalnych przepisach na jej przyrządzenie.

Belonada – majowe święto ryby

Na Pomorzu maj to czas Belonady – wydarzenia poświęconego królowej sezonu. Lokalne porty i targi rybne oferują świeżo złowione belony, a szefowie kuchni organizują pokazy kulinarne i serwują degustacje. Turyści mogą nie tylko skosztować tej rzadko spotykanej ryby, ale i dowiedzieć się więcej o jej połowie, tradycjach rybackich i walorach odżywczych.

Dlaczego tylko w maju?

Belona pojawia się w Bałtyku w większych ilościach tylko raz w roku – właśnie w maju, gdy z cieplejszych wód Morza Północnego wpływa do naszego morza na tarło. To właśnie wtedy rybacy mają największe szanse na jej połów. Po kilku tygodniach znika, by znów powrócić za rok – dlatego warto nie przegapić okazji.

Najdziwniejsze stwory żyjące w Bałtyku. Aż strach wchodzić do wody! [GALERIA]

Pomorskie. ORP "Sokół" już dostępny dla turystów