Najlepsza ryba dla dzieci, jak ją wybrać?
Nawet dorośli nie znoszą ości znalezionych w rybie. Dzieci nie chcą jeść takich ryb szczególnie. Jest na to sposób: można kupować filety, ale nie zawsze będą idealnie "czyste". Można natomiast nauczyć jeść dzieci rybę w całości. Świetnym gatunkiem, by robić to z przyjemnością jest dorada - ma duże ości łatwe do oddzielenia i smaczne, delikatne białe mięso.
Dorada, co sprawia, że to najlepsza ryba?
Dorada to ryba morska, którą łowi się w Morzu Śródziemnym oraz w Oceanie Atlantyckim. Jest niezwykle popularna w krajach takich jak Grecja, Turcja czy właśnie Chorwacja. Z łatwością dostaniesz ja też w polskich sklepach. Dorada nazywana jest „królową mórz” ze względu na swój charakterystyczny wygląd i wysokie wartości odżywcze. Dorada ma srebrzystą barwę i złoty pasek pomiędzy oczami przypominający kształtem koronę.
Jak smakuje dorada?
Mięso dorady jest białe, bardzo zwarte, delikatne w smaku. Największym plusem jak to, że mięso dorady z łatwością oddziela się od ości.
Dorada uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Ma wysoką wartość odżywczą, a przy tym należy do chudych ryb – w 100 g zawiera około 115 kcal. Dorada może być jedzona jako zamiennik mięsa, gdyż jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Jest ceniona za wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych

i