Ryby

i

Autor: pixabay

kulinaria

Nie lubisz ryb, bo mają ości? Spróbuj tego, a zagości w kuchni na dobre

To powód, dla którego wiele osób w ogóle rezygnuje z jedzenia ryb: nie lubią na talerzu wyszukiwać ości. Są jednak takie gatunki, których ości oddzielisz z łatwością, a jedzenie tej ryby jest szczególnie polecane dzieciom. Smakuje pysznie i to samo zdrowie!

Najlepsza ryba dla dzieci, jak ją  wybrać?

Nawet dorośli nie znoszą ości znalezionych w rybie. Dzieci nie chcą jeść takich ryb szczególnie. Jest na to sposób: można kupować filety, ale nie zawsze będą idealnie "czyste". Można natomiast nauczyć jeść dzieci rybę w całości. Świetnym gatunkiem, by robić to z przyjemnością jest dorada - ma duże ości łatwe do oddzielenia i smaczne, delikatne białe mięso. 

Dorada, co sprawia, że to najlepsza ryba?

Dorada to ryba morska, którą łowi się w Morzu Śródziemnym oraz w Oceanie Atlantyckim. Jest niezwykle popularna w krajach takich jak Grecja, Turcja czy właśnie Chorwacja. Z łatwością dostaniesz ja też w polskich sklepach. Dorada nazywana jest „królową mórz” ze względu na swój charakterystyczny wygląd i wysokie wartości odżywcze. Dorada ma srebrzystą barwę i złoty pasek pomiędzy oczami przypominający kształtem koronę.

Jak smakuje dorada?

Mięso dorady jest białe, bardzo zwarte, delikatne w smaku. Największym plusem jak to, że mięso dorady z łatwością oddziela się od ości. 

Dorada uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Ma wysoką wartość odżywczą, a przy tym należy do chudych ryb – w 100 g zawiera około 115 kcal. Dorada może być jedzona jako zamiennik mięsa, gdyż jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Jest ceniona za wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych

Dorada

i

Autor: pixabay

GALERIA: Te ryby są smaczne i tanie. Znajdziesz ej w każdym sklepie

Pomorskie. Test roweru elektrycznego Mevo 2.0