Szparagi

i

Autor: Monika Czekańska

Kulinaria

Szparagowe szaleństwo: na obiad, śniadanie i kolację. Sprawdzamy ceny w Gdyni

2023-05-16 13:54

Sezon trwa. Na stoiskach królują szparagi. Zamiast sięgać po rodzimą rzodkiewkę czy sałatkę, na wiosnę konsumenci wyczekują szparagów. Teraz ich ceny są najniższe, a walory odżywcze i smakowe najwyższe.

" Białe, zielone, oliwkowe i fioletowe; cienkie jak fasolka szparagowa bądź grube niczym dorodna marchew. Na Miejskich Halach Targowych zdecydowanie panują szparagi. Nawet ich kształt przypomina berło lub buławę marszałkowską, choć w dawnych cywilizacjach, a uprawiane były już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, odgrywały ważną rolę jako symbol falliczny. Dlatego uważane były za afrodyzjak, czego współczesna nauka raczej nie potwierdza, choć znajduje w nich wiele innych wartości. Cenione w II RP, w PRL-u zapomniane, dziś znów wyczekiwane wiosną, jak święty Mikołaj zimą" - czytamy na witrynie miejskiej Gdynia.pl.

Szparagi rzeczywiście królują na stoiskach Hali Targowej. W zależności od rodzaju - czy sięgniemy po białe, zielone czy oliwkowe zapłacimy od 13,5 do 16, 50 za pęczek. W nim znajdziemy pół kilograma szparagów, grubych lub chudych jak kto woli i w zależności od pomysłu na przygotowanie. Świetnie smakują z patelni z jajkiem na śniadanie, jak dodatek do obiadu lub na pożywną kolację.

Miejskie Hale Targowe w Gdyni pełne wiosennych smakołyków

Każdy pęczek powinien ważyć pół kilograma. Jeżeli pęczek jest niski, to żeby uzyskać te pół kilograma, trzeba włożyć więcej lasek. Jak się wkłada więcej lasek, to jest więcej tej lepszej górnej części, co jest z potężną korzyścią dla klienta. A niektórzy niepotrzebnie szukają szparagów długich jak wieża Eiffla. Największa sensacja jest na koniec sezonu, gdy hodowcy rozorują kopce i odcinają główki. Wtedy sprzedajemy na kilogramy same główki. To jest hit sezonu!

- opowiada Marek Litwin, sprzedawca jednego ze stoisk.

Szparagi będą panowały na halach do świętego Jana, choć mogłyby rosnąć i po 24 czerwca. Jednak hodowcy kończą wtedy sezon, żeby nie przeciążać karp szparagów, które potrzebują więcej czasu by się zregenerować.

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]

Przepis na obiad: zielone szparagi z parmezanem