Jak zrobić idealną sałatkę jarzynową?
To czas na zbieranie patentów, które pomogą nam przygotować idealne święta! Mamy dla was kilka patentów, na idealną sałatkę jarzynową, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jedna z naszych porad to składnik, który po dodaniu sałatki zapewni jej wyśmienity smak. Teraz dzielimy się kolejnym patentem: gdy pominiesz ten jeden składnik - sałatka nie będzie się tak szybko psuła, dłużej będzie świeża!
Co zrobić, by sałatka jarzynowa była dłużej świeża?
Sałatka jarzynowa wytrzymuje ok. 3-4 dni, wtedy możemy ją bezpiecznie spożywać. Później należy już zachować ostrożność. Gdy poczujemy kwaśny zapac, lub w misce uzbiera się zbyt dużo wody, lepiej wyrzucić potrawę, by uniknąć zatrucia pokarmowego. Co można zrobić, by mieć pewność, że sałatka jarzynowa będzie smaczna przez całe święta? Warto niektóre składniki dodawać nieco później, tuż przed podaniem, wystarczy trzymać je w lodówce pokrojone i przygotowane, ale dodać je tuż przed postawieniem na stole. Składnik, który powoduje, że sałatka szybko się psuje to cebula. Warto też nieco później dodać jajka, a wszystko zmieszać z majonezem w ostatnim momencie.
Cebula psuje smak sałatki, gdyż z czasem nabiera gorzkiego smaku, szybko kwasi się w połączeniu z innymi składnikami i jako pierwsza rozpoczyna proces "psucia się" sałatki.