Makowiec hit 2023 roku

i

Autor: pixabay

boże narodzenie

Makowiec japoński to najdroższy wybór z możliwych. Hit czy kit świąt 2023?

2023-12-22 21:01

Jest wyjątkowo łatwy to przyrządzenia: wystarczy trochę cierpliwości, ale maku nie trzeba mielić! Zachwyca smakiem i intensywnością świątecznych aromatów i ma tylko jeden minus: sporo kosztuje. Sprawdźcie, czy makowiec japoński okaże się hitem na waszych stołach!

Makowiec japoński - co to jest?

Makowiec japoński to ciekawa propozycja i alternatywa dla tradycyjnego polskiego makowca czyli rolady drożdżowej. W makowcu japońskim nie znajdziemy ciasta, bo nie ma w nim mąki - to sam mak. Najbardziej w makowcu lubicie farsz? To jest propozycja dla was!

Z czego robi się makowiec japoński?

Makowiec japoński - to ciasto z maku, bez mąki pszennej, z bakaliami oraz jabłkami. Polany polewą czekoladową i udekorowany płatkami migdałów i skórką pomarańczową. Do jego wykonania możemy użyć maku mielonego lub niemielonego - właśnie to sprawia, że ten przepis stał się, tak popularny! Jeśli mamy suchy mak niemielony wystarczy gotować w mleku przez około 1 godzinę. To, że ten makowiec przygotujemy z niemielonego maku jest ogromnym plusem. 

Makowiec japoński bez glutenu, przepis:

  • 1,5 szklanki maku niebieskiego - około 260 g
  • 1 szklanka mleka - do ugotowania maku
  • 4 średnie jabłka - około 800 g
  • 100 g masła - pół kostki
  • 3/4 szklanki cukru pudru - około 100 g
  • 6 średnich jajekPrzepis jest niezwykle prosty. Jajka oddzielamy, mak gotujemy w mleku, następnie odcedzamy. Gdy ostygnie miksujemy wszystkie składniki oprócz białek. Na koniec ubijamy białka i miksujemy je z resztą masy i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni. 

W innych przepisach znajdziemy jeszcze krem, którym można przełożyć makowy farsz. Makowiec japoński jest:

  • bez spodu
  • to bezglutenowe ciasto na Boże Narodzenie
  • bez mąki.

Ile kosztuje mak?

Jak podaje portal i.pl: Biały mak jest delikatny w smaku i nie wszędzie można go dostać. Ceny oscylują w granicach 20-30 zł/kg. Podobnie płaci się za kilogram popularnego maku niebieskiego. Rok temu klienci w okresie przedświątecznym narzekali na wysokie ceny, które były spowodowane niskimi plonami. W tym roku na stawki mają wpływ m.in. rosnące w każdej branży koszty produkcji. W zależności od sklepu średnio za mak do makowca trzeba zapłacić powyżej 20 zł/kg.

Ceny maku

Ile kosztuje mak? W marketach mak przed świętami 2023 kosztuje:

  • Biedronka: 5,69 200 g
  • Netto: 8,99 300 g
  • Dino 8,99 500 g
  • Auchan 1,89 za 100 g.

GALERIA: Ceny makowca w Trójmieście. Ile zapłacimy w Boże Narodzenie 2023?

Pomorskie. Tłumy na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Gdańsku