jak zagęścić żurek

i

Autor: Shutterstock Jak zagęścić żurek? Oto prosty trik na gęstą i pyszną zupę na Wielkanoc.

kulinaria

Składnik “X” do wielkanocnego żuru. Masz to w lodówce!

Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, tajemnice naszych babć, sekretne przepisy i tajne składniki. Dziś przedstawiamy nie przepis na najlepszy żur, ale prosty sposób jak poprawić jego smak. Nasz składnik "x", który się dzielimy możesz dodać do każdego gotowca, a afekt będzie imponujący!

Niepowtarzalny smak żurku

Czasem smak potrawy z dzieciństwa zawdzięczamy listkowi zioła, które rosło u babci w ogródku a smak danie zawdzięcza temu, że przyprawa dojrzewała w pełnym słońcu. Tego nie da się odtworzyć, ale mamy przepis na żur, który będzie smakował jak u babci. Potrzebny do tego jest tylko jeden składnik, kóry kupicie w każdym sklepie, a być może macie go w lodówce.

Dodaj to do żurku

Przygotowując żurek wielkanocny wybieramy najlepsze składniki: jajka i zakwas. To najważniejsze w tym daniu. Część osób próbuje zakwas przyrządzić samemu, trzeba jednak zabrać się za to odpowiednio wcześniej. Często jednak sięgamy po gotowe zakwasy czy żurki w butelkach lub w kartonikach. Każdy ma swój ulubiony sposób, ale nie ważne jak przygotowujesz żurek, nasz sposób przyda ci się do przyprawienia dania, doda mu lekkości i wyjątkowego aromatu. Tak smakował żurek u babci, bo one znały ten sposób!

Polski, tradycyjny żur z dodatkowym składnikiem

W Wielkanoc 2024 wypróbuj nasz sposób. Wystarczy łyżka dodana do garnka, by zmienić smak żurku. Można dodać więcej, ale nawet odrobina zmieni danie nie do poznania. Składnikiem, który polecamy dodać zamiast śmietany lub oprócz niej - dodatkowo gdy danie jest już prawie gotowe to maślanka. Żurek na maślance można przygotować też używając wody i maślanki w proporcjach 1:1.

Przepis na tradycyjny żurek staropolski:

2 litry bulionu lub 1 l maślanki i 1 l bulionu500 ml zakwasu żytniegocztery białe kiełbasy (surowe)200 g boczku1 duża cebula2 łyżeczki chrzanu1 ząbek czosnku3 łyżki śmietany 30% lub 36% (możesz zamienić, na nasz składnik "x")suszony, starty majeraneksól i pieprz do smakudo podania ugotowane na twardo jajka

Przepisy na żurek. Który jest najlepszy?

W różnych regionach kraju żurek gotuje się wedle różnych receptur. Różnica najczęściej polega na użyciu różnych rodzajów mięsa czy wywaru/bulionu. Do żurku używa się wędzonych kości, wędzonki, szynki, smażonej kiełbasy, białej kiełbasy, czy żeberek.

Żur jest za kwaśny, co zrobić? 

Zbyt kwaśny żurek to częsty problem. Trudno trafić w smak, bo zakwas zawsze wychodzi nieco inaczej. Szczególnie, gdy nie mamy wprawy i przygotowujemy żur wielkanocny tylko z tej okazji, raz w roku. Chcemy oczywiście, by danie wyszło idealnie i jest na to sposób! Nasz sposób możesz również wykorzystać do doprawienia żurku, gdy smak będzie za ostry. Odrobina maślanki złagodzi zarówno kwasowość jak i ostrość potrawy. Ten sposób pomoże nam "naprawić danie' gdzie przesolimy nasz wielkanocny żurek, lub gdy będzie zbyt kwaśny. 

GALERIA: Domowe sposoby na pisanki wielkanocne

Pomorskie. Tereny przeznaczone pod budowę elektrowni jądrowej. Plaża Lubiatowo i Słajszewo