Pyszne ale szybko się psują? Ten prosty trik pozwoli truskawkom poleżeć dłużej!

i

Autor: pixabay.com

owoce i warzywa

Pyszne ale szybko się psują? Ten prosty trik pozwoli truskawkom poleżeć dłużej!

2024-05-28 13:26

Wyczekiwany przez wielu sezon na truskawki rozkręca się na dobre. Na bazarkach kupić już możemy pierwsze odmiany polskich owoców. Są niezwykle smaczne, jednak nie mogą długo leżeć, gdyż szybko się psują. Wypróbuj tego niezawodnego sposobu na przedłużenie ich trwałości. Truskawki poleżą nawet kilka dni!

Truskawki pyszne, ale szybko się psują? Jest na to sposób!

Trwający od końca maja do niemal połowy lipca sezon na truskawki cieszy wszystkich amatorów tych przepysznych owoców. Na potęgę przygotowujemy z nich kompoty, dżemy, deserki i ciasta. Jest z nimi jeden problem, jeśli kupimy ich większą ilość.  W przypadku gdy od razu ich nie skonsumujemy, bądź nie przetworzymy, szybko się psują i zajmują pleśnią. Istnieje jednak prosty sposób na pozbycie się tego uciążliwego problemu. Wystarczy użyć kilka kropli tej dostępnej w każdym domu cieczy.

Jak przedłużyć trwałość truskawek?

By na dłużej zachować świeżość zakupionych truskawek, które, nie oszukujmy się, nie kosztują najmniej, wystarczy do wody używanej do ich umycia dodać kilka kropli octu. Najlepszym wyborem jest tu ocet jabłkowy, jednak tradycyjny również się nada. Dzięki temu zabiegowi pozbędziemy się zarodników pleśni oraz robaków. Ocet również dużo lepiej doczyści owoce. Niewielu z nas myśli bowiem o tym, że zanim trafią do naszych ust, zostają najpierw zebrane, transportowane, a następnie przechowywane w niesterylnych warunkach. Dlatego porządne domycie ich z pewnością im nie zaszkodzi!

Jak przechowywać truskawki?

W pierwszej kolejności, tuż przed włożeniem owoców do lodówki, powinniśmy je przesortować, odkładając na bok te mocno poobijane. Te powinniśmy spożyć w pierwszej kolejności. Kupujemy je najczęściej w plastikowych torebkach, jednak nie jest to dla nich najlepsze miejsce do przechowywania. Przez brak dostępu do powietrza zaparzają się i pleśnieją jeszcze szybciej. Dlatego trzeba pamiętać, by po powrocie do domu od razu przełożyć je najlepiej do koszyka, lub choćby do miski. Dobrym sposobem jest również umycie ich tuż przed samym zjedzeniem, gdyż nie zdążą nasiąknąć wodą i po prostu nie spleśnieć.

GALERIA: Dzień dziecka w Trójmieście. Festyny, koncerty, imprezy sportowe  

Sonda
Lubisz truskawki?
Pomorskie. Gdańskie Juwenalia 2024

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: redakcja.trojmiasto@eska.pl.