Wielu z nas z wyjątkiem kombinacji różnych przypraw stosuje popularne mieszanki, żeby dodać daniom wyrazisty smak. Jedna a z nich, mimo iż zachęcająca składem posiada w ni wiele szkodliwych elementów.
Mowa o "jarzynce", uniwersalnej mieszance, która w swoim składzie ma suszone warzywa, takie jak marchewka, czosnek, cebula, papryka, natka pietruszki, pasternak, liście selera czy pomidory. Brzmi zdrowo? Okazuje się, że wcale tak nie jest!
Polecany artykuł:
Jak podaje portal o2.pl, pozostałe składniki, które znajdują się w składzie to sól, cukier, barwniki oraz sztuczne polepszacze smaku. Jedną z najbardziej szkodliwych substancji obecną w przyprawie jest sól, która nie bez powodu jest potocznie nazywana białą śmiercią.
Jak czytamy, dieta bogata w sól podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu, kamicy nerek, osteoporozy oraz niektórych nowotworów, a szczególnie raka żołądka.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)zaleca, aby każdy z nas w trosce o swoje zdrowie nie przekraczał dziennej dawki soli, która wynosi pięć gramów. Eksperci ostrzegają, że nadmiar glutaminianu sodu, który występuje w mieszance przypraw, niesie ze sobą wiele niepożądanych konsekwencji zdrowotnych.
Po spożyciu glutaminianu sodu w nadmiarze pojawić się mogą zawroty głowy, mrowienie w karku, czerwone plamy na skórze, zaczerwienienie na twarzy, drżenie rąk oraz wzrasta ciśnienie krwi z powodu nadmiaru sodu
– podkreślała podczas rozmowy WP abcZdrowie ekspertka żywieniowa mgr Agnieszka Piskała-Topczewska.