Ostre przyprawy

i

Autor: pixabay.com

Popularna w Polsce przyprawa jest bardzo szkodliwa. Polacy często z niej korzystają!

2023-02-24 11:33

Na co dzień w naszych kuchennych szafkach znajduje się ogrom przypraw. Niektóre z nich bardziej mogą szkodzić, mimo że poprawiają smak potraw. O tym wielu z nas może nie wiedzieć! O jaką przyprawę chodzi?

Wielu z nas z wyjątkiem kombinacji różnych przypraw stosuje popularne mieszanki, żeby dodać daniom wyrazisty smak. Jedna a z nich, mimo iż zachęcająca składem posiada w ni wiele szkodliwych elementów.

Mowa o "jarzynce", uniwersalnej mieszance, która w swoim składzie ma suszone warzywa, takie jak marchewka, czosnek, cebula, papryka, natka pietruszki, pasternak, liście selera czy pomidory. Brzmi zdrowo? Okazuje się, że wcale tak nie jest! 

Jak podaje portal o2.pl,  pozostałe składniki, które znajdują się w składzie to sól, cukier, barwniki oraz sztuczne polepszacze smaku. Jedną z najbardziej szkodliwych substancji obecną w przyprawie jest sól, która nie bez powodu jest potocznie nazywana białą śmiercią.

Jak czytamy, dieta bogata w sól podnosi ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu, kamicy nerek, osteoporozy oraz niektórych nowotworów, a szczególnie raka żołądka.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)zaleca, aby każdy z nas w trosce o swoje zdrowie nie przekraczał dziennej dawki soli, która wynosi pięć gramów. Eksperci ostrzegają, że nadmiar glutaminianu sodu, który występuje w mieszance przypraw, niesie ze sobą wiele niepożądanych konsekwencji zdrowotnych.

Po spożyciu glutaminianu sodu w nadmiarze pojawić się mogą zawroty głowy, mrowienie w karku, czerwone plamy na skórze, zaczerwienienie na twarzy, drżenie rąk oraz wzrasta ciśnienie krwi z powodu nadmiaru sodu

– podkreślała podczas rozmowy WP abcZdrowie ekspertka żywieniowa mgr Agnieszka Piskała-Topczewska.

Półfinaliści Rób Rap w Radiu ESKA o swojej twórczości