Piwo ze świerszczy produkowane na Pomorzu
Pomorski browar Ale Browar warzący piwa w Lęborku zapowiedział niezwykła premierę. Nowością nad którą pracują jest piwo, w którego skład wchodzą świerszcze. Piwo Grass Hopper
W składzie nowego piwa, poza klasyczną bazą czyli słodem jęczmiennym i pszenicznym, a także chmieli marynka sybilla mosaic i amarillo, można znaleźć zarówno mielone suszone świerszcze, jak i te dodane w całości.
Piwo Grass Hopper od AleBrowar trafi do stacjonarnych punktów w ciągu kilku tygodni. Butelka ma kosztować ok. 10-12 złotych za butelkę. Premiera piwa zaplanowana jest na Warszawskim Festiwalu Piwa, który odbędzie się w Warszawie w dniach 17-19 października.
Kontrowersyjny pomysł: jadalne owady i wykorzystywanie ich jako alternatywne źródło białka to temat dyskusji nad trendami w żywieniu i nad zmianami jakie wprowadza Unia Europejska regulując kwestie wykorzystania alternatywnych źródeł pożywienia.
Co świerszcze wnoszą do piwa?
Jak zapowiada Ale Browar, dzięki świerszczom piwo uzyska świeży, całkiem nowy aromat, głębię smaku i orzechową nutkę.
Suszone świerszcze można już teraz schrupać jako przekąskę do piwa w lokalach AleBrowar.
Ale Browar z Lęborka
AleBrowar wymieniany jest wśród pionierów piwnej, kraftowej rewolucji w Polsce. Początkowo od 2012 roku, warzyli piwa na zasadach kontraktowych. W 2017 roku otworzyli swój wymarzony, stacjonarny browar w Lęborku. AleBrowar prowadzi też swoje firmowe lokale. Piwa napijecie się i kupicie w lokalach przy ulicy Starowiejskiej 40B w Gdyni i Włodkowica 27 we Wrocławiu. Firma specjalizuje się w produkcji niepasteryzowanych piw górnej fermentacji z 12-sto miesięcznym terminem przydatności do spożycia oraz własną opatentowaną technologią . Od kilku miesięcy rozwija też swoją autorską markę AleBrowar Organic, pod którą dostępne są piwa ekologicznego oraz bezalkoholowe lemoniady chmielowe i kombucha.
GALERIA: 7 najciekawszych budynków w Gdańsku. Poznaj ich historię!