Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia podstawą zdrowego żywienia jest spożywanie w ciągu doby od 4 do 5 posiłków, w regularnych odstępach czasowych. Pierwszy posiłek najlepiej zjeść do 2 godzin po przebudzeniu, a ostatni na 2-3 godzin przed snem.
Śniadania nie powinno się pomijać, ponieważ ma ono ważny wpływ na uczucie łaknienia w ciągu dnia. Jeśli pominiemy posiłki poranne, to będziemy nadrabiać je wieczorem. A to sprzyja objadaniu się, a w konsekwencji otyłości i rozwojowi chorób układu pokarmowego.
Polecany artykuł:
Co powinno się jeść na śniadanie?
Aby śniadanie było zdrowe i pełnowartościowe musi dostarczać odpowiednią ilość energii, czyli około 25 proc. dobowego zapotrzebowania energetycznego. Wśród składników powinno się znaleźć białko, węglowodany złożone, tłuszcze, witaminy i błonnik.
Nasze propozycje przedstawiliśmy w galerii!