Jesz mięso? To uważaj!
Jeśli jesteśmy klasycznymi konsumentami mięsa, z jego wyborem i dostępnością na rynku nie powinniśmy mieć większego problemu. Zapakowane próżniowo mięsa każdego rodzaju wypełniają ogromne lodówki supermarketów. O każdej porze możemy zaopatrzyć się we wspaniały kawałek polędwicy, schabu czy antrykotu.
Niestety na tym pozytywy się kończą. Historie o mięsie, sądząc po dacie ważności, zdatnym do spożycia, a jednak zepsutym, wręcz zalewają internet. Dlatego też zakupując próżniowo mięso często jesteśmy bardzo ostrożni. Dla wielu z nas jest to dosłownie gra w rosyjską ruletkę.
Kawałki kurczaka, schabu czy polędwicy widać pod przeźroczystym opakowaniem. Jednak dobrze wiemy, że ładniejsze kawałki zawsze lądują na gorze, a te nieco gorsze układa się na spód opakowania. Trudno jest zatem dostrzec w jakim naprawdę stanie jest kupowane przez nas mięso.
Polecany artykuł:
Prosty trik może uratować twój żołądek!
By sprawdzić jakość kupowanego przez nas mięsa, wystarczy potrząsnąć opakowaniem. Po tej czynności wszystkie kawałki ułożone w pudełku powinny odsłonić swoje mankamenty. Jeśli zauważymy mocno zmieniony kolor mięsa, najlepiej odłóżmy je z powrotem na miejsce bądź poinformujmy o tym fakcie obsługę marketu. Warto również zwrócić uwagę na etykietę, na której, poza samym mięsem, mogą pojawić się również dodatkowe, często zaskakujące dodatki.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]