Plusów jest wiele: grzyby na hali są świeże, już zebrane, oczyszczone, a czasem nawet i pokrojone, ususzone lub zapakowane w słoiki. Jednym słowem gotowe do przyrządzenia ulubionego dania, na jakie tylko mamy ochotę. Wśród kupujących dominują jednak klienci, którzy mają jeden i ten sam cel.
Trójmiasto Radio ESKA w Google News! Dołącz do nas i obserwuj Trójmiasto.ESKA.pl.
Polecany artykuł:
Ludzi robią zapasy na święta, kupują grzyby do mrożenia, do pierogów na Boże Narodzenie, do sosów, suszone do bigosu na całą zimę. Większość szuka prawdziwków, jeżeli tylko ich stać i robią zapasy na Boże Narodzenie - śmieją się że to już początek przygotowań do świąt.
- mówi jedna z handlujących na Halach Targowych w Gdyni kobiet.
W październiku, gdy grzybów jest pod dostatkiem na całych Kaszubach na hali znajdziemy kilkanaście stanowisk. Teraz królują rydze i właśnie one są największym rarytasem. Owocują późną jesienią, nawet w chłodne dni i są wyjątkowo smaczne - idzie za tym i wysoka cena, to najdroższy gatunek jaki jest teraz w sprzedaży. Pudełeczko rydzów to koszt 25 złotych.
Ludzi kupują na co kogo stać - rydza każdy by zjadł, ale nie każdy ma pieniądze. Podgrzybki, kurki są tańsze. Każdy wybiera według portfela
- mój inna handlarka z hali.
Jakie grzyby można kupić na hali w Gdyni?
Na gdyńskich Halach Targowych można dostać podgrzybki, kanie, prawdziwki, rydze, maślaki, kurki i miodówki. Sprzedawane są w kobiałkach lub plastikowych koszyczkach, trzeba kupić wybraną porcję. Grzyby są przywożone ze skupów w dużych skrzyniach lub zbierane przez sprzedających i sprzedawane przez nie same. Zapytaliśmy sprzedawców skąd pochodzą zebrane owocniki. Przeważają Bory Tucholskie, ale też okolice Łeby i Słupska.
Ile kosztują grzyby na hali w Gdyni?
Ceny grzybów na wszystkich stanowiskach były podobne. Sprawdziłam ceny grzybów na Halach Targowych w Gdyni u sprzedawców lokalnych, na tzw. ryneczku. Grzyby nie są ważone, i nie są pakowane, a jedynie porcjowane na tacki czy koszyki. Cena dotyczy takiej porcji. Z reguły grzyby są sprzedawane w całości, rzadziej w kawałkach lub pokrojone w plasterki.
- rydze 25 złotych
- prawdziwki 20 złotych
- kurka 10 złotych
- podgrzybki 10 złotych.
- 100 gramów suszonych borowików to koszt 50 złotych.