Najlepsza pizza neapolitańska w Polsce serwowana jest w Gdańsku. Jak smakuje? Sprawdził to popularny Youtuber

2024-08-06 8:16

W rankingu Cinquanta Top Pizza Europa 2023 pizzeria Ostro z Gdańska zdobyła najwyższe wyróżnienie w Polsce. Youtuber Maciej postanowił przetestować, czy neapolitańska pizza serwowana w tym miejscu rzeczywiście zasługuje na pochwały. Czy jemu też smakowała?

Najlepsza pizza neapolitańska w Polsce serwowana jest w Gdańsku. Jak smakuje? To sprawdził to popularny Youtuber

i

Autor: Youtuber/Maciej je/ Archiwum prywatne

Kim jest Maciej je?Maciej Blatkiewicz prowadzi youtubowy kanał Maciej je, gdzie wstawia vlogi ze swoich kulinarnych podroży. Maciej ocenia gastronomię nie tylko z Polski, ale też z Europy i innych kontynentów. Zgromadził widownię w liczbie ponad 300 tys. subskrybentów, a jego filmy odnotowały łącznie blisko 118 mln wyświetleń.

Youtuber często gości na Pomorzu. Testował już jedzenie w Jastarni i Helu. W ubiegłym roku pojawił się w Gdańsku, aby sprawdzić jedzenie serwowane przez lokal Ostro w Gdańsku.

Gdzie jest najlepsza pizza neapolitańska w Polsce?

Co roku włoski magazyn „50 Top Pizza” przygotowuje zestawienie najlepszych pizzerii w Europie, które serwują pizzę neapolitańską. W tegorocznym rankingu pojawiły się trzy restauracje z Polski.

To ranking tworzony przez Włochów z Neapolu, który wyróżnia najlepsze pizzerie w Europie, ale nie licząc pizzerii we Włoszech. W tym rankingu są tylko pizzerie z pizzą neapolitańską 

– wyjaśnia Maciej je.

Najwyżej, bo na 34. miejscu sklasyfikowana została pizzeria „Ostro” z Gdańska. W gdańskim lokalu włoskich recenzentów urzekły zwłaszcza Capricciosa i Diavola oraz pizza z gruszkami i gorgonzolą.

Oficjalnie możemy napisać - MAMY TO! To już nie może być przypadek kiedy drugi raz rzędu zostajesz wytypowany do 50 najlepszych pizzerii w Europie. Co więcej, również i w tym roku zostaliśmy okrzyknięci nr 1 w Polsce 

– czytamy na Facebooku lokalu Gastro.

Jak wygląda pizza neapolitańska?

Pizza neapolitańska jest wyjątkowa i niepowtarzalna, ponieważ jest wytwarzana ręcznie, a jej kształt za każdym razem się różni. Nigdy nie będzie idealnie okrągła. Jej ciasto jest dosyć cienkie i miękkie (w porównaniu do pizzy rzymskiej) oraz nie ma zaokrąglonych brzegów. Należy jeść ją od środka ku rantom za pomocą sztućców.

Pizza neapolitańska z restauracji Ostro w Gdańsku

Maciej je pojawił się w lokalu Ostro w Gdańsku i spróbował ich pizzy oraz innych dań. Na początku skosztował jednodniowej straciatelli – kremowy lejący się serek z oliwą bazyliową i pistacjami. Youtuber nie ukrywa, że jest fanem tego dania.

Potem spróbował bułeczek czosnkowych własnego wypieku z dodatkiem bazyliowego pesto. Następnie na stół wjechała „królowa całego zamieszania”, czyli pizza neapolitańska - Marinara i Diavola.

Pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem, temperatura ok 460 stopni Celsjusza, maksymalnie 90 sekund w piecu, średnica pizzy wynosi 32 cm, brzeg musi być troszkę wyrośnięty, z kolei środek ma wręcz lejącą się konsystencję – wyjaśnia Maciej je. - Zaczynamy od środka, wyjadamy wszystko, zostają brzegi, no i brzegi już jemy rękoma. Maczając w oliwie lub w tym, co z pizzy pozostało.

Youtuber podkreśla, że ciasto jest trochę cięższe niż w innych podobnych pizzeriach.

Pizza jest tutaj wyśmienita. Naprawdę świetny poziom 

– komentuje krótko.

W pizzy Marinara króluje oregano. Drugie danie, czyli Diavola, składało się z pancetty, zielonych papryczek jalapeno, sera mozzarella i pikanej oliwy.

Zdziwiło mnie to, że w pizzy Diavola jest tutaj pancetta, a nie jakieś salami picante albo spianata piccante, ale gdyby była tutaj jakaś ostra wędlina, to by po prostu było zbyt pikantne. Oi byłoby to ciężko zjeść 

– mówi Maciej.

Youtuber skosztował też kanapki panuozzo tartufi, która składała się z kanapki z ciast od pizzy z pastą truflową.

Jest to przepyszna kanapka. Ma wzięcie przy naszym stoliku. Dla mnie to jest w sumie najsmaczniejsza rzecz chyba. Trochę ze względu na tę pastę truflową, trochę dlatego, że również równoważy ją mascarpone, a przy tym też jest ostra wędlina, wiec mamy pełną paletę smaków. Po prostu ta kanapka wciąga 

– recenzuje Maciej. 

Ponadto Maciej spróbował ostrego sosu Caroliny Reaper i nie ukrywał, że sos zadziałał. W lokalu Ostro serwowane są ostre sosy „domowej” roboty.

Jak ostatecznie Maciej je ocenia pizzerię Ostro? 

Pizza świetna, ciasto, składniki, kompozycje - trudno się przyczepić. To ciasto było cięższe, ale mimo że było cięższe to dalej było bardzo, bardzo smaczne. Tej pizzy bardzo trudno coś zarzucić – mówi na końcu filmu. - Nie widzę wyróżników w pizzerii Ostro na tle innych dobrych pizzerii neapolitańskich z Polski. Jest to świetna pizza, ale niewyraźnie lepsza moim zdaniem od innych.

Ceny nad morzem. Gdynia: lody, gofry, ryby i inne lokale gastronomiczne [GALERIA]

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]

Jak powstaje mistrzowska pizza? Wojciech Madyś | Tak trzeba żyć #21 Eska Rock