Dlaczego śniadanie jest ważne?
O śniadaniu mówi się, że to najważniejszy posiłek dnia. Śniadanie powinno być syte, aby pomóc nam rozpocząć dzień. Ten posiłek powinniśmy zjeść najlepiej do 2 godzin po wstaniu.
Polecany artykuł:
Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce. Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości w porównaniu do osób jedzących śniadanie wyłącznie 3 razy w tygodniu
- informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Jednak liczba kalorii nie jest najważniejsza, a jakość. Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, śniadanie powinno składać się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in. pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów czy produktów mlecznych.