Droga do wymarzonej sylwetki nie jest łatwa. Najważniejsze w jej dążeniu jest zdrowa dieta bogata w składniki odżywcze i aktywność fizyczna. Zamiast słodkich i słonych przekąsek, warto włączyć do jadłospisu warzywa i owoce.
Jesień to jej czas - dynia
Jesienią najpopularniejszym warzywem jest dynia. Ciekawostką jest, że z punktu widzenia botaniki to owoc z rodziny dyniowatych, jednak w kulturze uznawana jest jako warzywo.
Dlaczego warto jeść dynie?
Dynia zawiera duże ilości błonnika, a to pomaga w trawieniu i diecie. Jeżeli mierzysz się z zaparciami, to warto wprowadzić ją do swojej diety.
Ponadto to warzywo bogate jest w przeciwutleniacze, witaminę A, kartenoidy i luteinę. Ponadto zawiera potas, wapń oraz magnez. Dlatego dynia jest dobra dla zdrowia wzroku i serca oraz odporności. Jakby tego było mało, to ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Dlaczego dynia jest dobra na redukcję?
Dynia jest bogata w błonnik, który jest niezwykle ważny podczas odchudzania.
Ponadto to warzywo ma mało kalorii - 30 kcal w 100 g.
Zawartość białka wynosząca 1,3 g w 100 gramach oraz obecność błonnika sprawiają, że spożywanie dyni daje uczucie sytości mimo niewielkiej ilości kalorii. Dodatkowo dynia wspiera procesy metaboliczne i działa detoksykująco
- informuje portal poradnikzdrowie.pl.
Źródło: poradnikzdrowie.pl