Idealna na odchudzanie i pełna witamin. Jesień to jej sezon

i

Autor: jesien

kuchnia

Idealna na odchudzanie i pełna witamin. Jesień to jej sezon

2024-09-15 22:24

Jesień to czas, kiedy nasza kuchnia wchodzi w nową porę roku. To widać, patrząc na owoce i warzywa, które królują na naszym talerzu. W tym czasie także możemy schudnąć. Dobrym nawykiem jest wprowadzenie do swojego jadłospisu tego warzywa. Oprócz tego, że pomoże nam zgubić zbędne kilogramy, to także uzupełni brakujące witaminy i minerały. O czym mowa?

Droga do wymarzonej sylwetki nie jest łatwa. Najważniejsze w jej dążeniu jest zdrowa dieta bogata w składniki odżywcze i aktywność fizyczna. Zamiast słodkich i słonych przekąsek, warto włączyć do jadłospisu warzywa i owoce.

Jesień to jej czas - dynia

Jesienią najpopularniejszym warzywem jest dynia. Ciekawostką jest, że z punktu widzenia botaniki to owoc z rodziny dyniowatych, jednak w kulturze uznawana jest jako warzywo.

Dlaczego warto jeść dynie?

Dynia zawiera duże ilości błonnika, a to pomaga w trawieniu i diecie. Jeżeli mierzysz się z zaparciami, to warto wprowadzić ją do swojej diety.

Ponadto to warzywo bogate jest w przeciwutleniacze, witaminę A, kartenoidy i luteinę. Ponadto zawiera potas, wapń oraz magnez. Dlatego dynia jest dobra dla zdrowia wzroku i serca oraz odporności. Jakby tego było mało, to ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Dlaczego dynia jest dobra na redukcję?

Dynia jest bogata w błonnik, który jest niezwykle ważny podczas odchudzania.

Ponadto to warzywo ma mało kalorii - 30 kcal w 100 g.

Zawartość białka wynosząca 1,3 g w 100 gramach oraz obecność błonnika sprawiają, że spożywanie dyni daje uczucie sytości mimo niewielkiej ilości kalorii. Dodatkowo dynia wspiera procesy metaboliczne i działa detoksykująco 

- informuje portal poradnikzdrowie.pl.

Źródło: poradnikzdrowie.pl

11. najlepszych sanatoriów w Polsce. Te miejsca polecają kuracjusze [GALERIA]

SENIORZY REAGUJĄ NA MUZYKĘ GEN Z | ESKA REAKCJE - SHORT GENZIARA