Z MasterChefa  na Dar Młodzieży. Gdyńska restauratorka szefową pokładowej kuchni

i

Autor: pixabay.com

Dar Młodzieży

Z "MasterChefa" na "Dar Młodzieży". Gdyńska restauratorka tymczasową szefową pokładowej kuchni

2024-03-15 10:33

„Dar Młodzieży” rozpoczął kolejny sezon szkoleniowy. Pierwszym portem, do którego zawinie będzie Antwerpia. W tym roku w rejs wyruszy również gdyńska restauratorka – Ewa Malika Szyc-Juchnowicz.

Kierunek Belgia!

Fregata szkolna Uniwersytetu Morskiego w Gdyni kolejny raz wyruszyła w półroczny rejs, by szkolić kolejne roczniki belgijskiej Antwerp Maritime Academy. Studenci spędzą na żaglowcu miesiąc, płynąc w tym czasie do hiszpańskiego portu Algeciras Współpraca między dwiema morskimi uczelniami trwa już od 13 lat.

W połowie kwietnia na statek wejdą uczniowie szkół morskich z Gdańska, Szczecina czy Kędzierzyna-Koźla. Ci z kolei wyruszą w rejs do Hamburga oraz odwiedzą archipelag Szetlandów. Statek na kilka dni wróci do Gdyni w połowie maja.

Znane kolekcje LEGO [Galeria]:

"Dar Młodzieży" na najważniejszych wydarzeniach żeglarskich 

W tym roku fregata ma wziąć udział również w festiwalu Delf Sail w Holandii oraz w najsłynniejszych regatach żaglowców The Tall Ships Races. W sierpniu jednostka popłynie również do Rostoku na zlot Hanse Sail, a następnie do Wielkiej Brytanii. Ostateczny powrót do Gdyni zaplanowano na połowę września.

Uczestniczka „MasterChefa” zachwyci wegetariańską kuchnią 

W rejs do Antwerpii wybierze się w tym roku znana, gdyńska restauratorka Ewa Malika Szyc-Juchnowicz. Była uczestniczką takich programów kulinarnych, jak „Top Chef” czy „Master Chef”. Obecnie jest szefową kuchni restauracji Malika w Gdyni. Jej zadaniem będzie wprowadzenie kilku propozycji wegetariańskich, którymi częstowani będą podejmowanie na statku goście.

To była inicjatywa kapitana Szymańskiego, który jest częstym gościem w naszej restauracji. Jestem związana z Gdynią od 11 lat, więc możliwość udziału w rejsie „Daru Młodzieży" – wizytówki miasta, ale i całego kraju, to ogromny przywilej i oczywiście niesamowita przygoda. Kucharze na statku to znakomici specjaliści, jestem zaszczycona, że będę mogła podzielić się z nimi swoją wiedzą kulinarną i doświadczeniem. Mam nadzieję, że oni podzielą się ze mną sprawdzonymi sposobami na chorobę morską.

- mówi Gazecie Wyborczej Ewa Malika Szyc-Juchnowicz.

Pomorskie. Odwiedziłam knajpę Harry'ego Pottera w Gdańsku

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: redakcja.trojmiasto@eska.pl.