Usmaż rybę w ten sposób, poczujesz się jak na wakacjach nad morzem

i

Autor: pixabay.com

wakacje

Usmaż rybę w ten sposób, poczujesz się jak nad Bałtykiem

2024-06-27 12:16

Żadna ryba nie smakuje tak, jak ta jedzona nad morzem. Wyjątkowy klimat, relaks i ten wyjątkowy, niezapomniany smak. Co jednak, gdy nad morze daleko, a rybka znad morza „za nami chodzi”? Wystarczy usmażyć ją sobie w domu! Mamy dla was prosty przepis na pyszną rybkę prosto z nadbałtyckiej smażalni!

Pyszna rybka prosto z...twojej kuchni

Nad Bałtykiem rybka smakuje wyjątkowo. Jeżeli bardzo zatęskniliśmy za tym klimatem i chcemy przenieść się wprost nad Bałtyk, wystarczy przygotować rybę w ten wyjątkowy sposób. Tu najważniejsza jest lekka panierka składająca się tylko z dwóch składników. Wychodzi identycznie jak w smażalni.

Przepis na rybkę jak ze smażalni nad morzem

Składniki:

  • Filety z białej ryby morskiej – najlepszy będzie dorsz,
  • jajka,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,
  • sól.

Jak zrobić rybkę jak ze smażalni?

Filety osusz papierowym ręcznikiem, jeśli używasz ryby mrożonej, pozwól jej spokojnie odtajać w temperaturze otoczenia.Jeśli filety są duże, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą. Na patelni rozgrzej sporo oleju – rybę najlepiej smażyć na głębokim tłuszczu.Przygotuj dwie miseczki: do jednej wsyp mąkę pszenną, w drugiej rozbełtaj jaja. Kawałki ryby najpierw obtaczaj w mące, następnie w jajku i kolejny raz w mące. Smaż przez kilka minut na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni przełóż na chwilę na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie od razu podawaj.

GALERIA: Ryba z zielonymi ościami królowała w Pucku. Belonada 2024

Ssak, gad, czy ryba? Wcale nienajłatwiejszy quiz o zwierzętach

Pytanie 1 z 10
Spędzający znaczną część życia w wodzie dziobak to:
Pomorskie. Kolejka przed budką z lodami. Uda się ją uratować?