Pyszna rybka prosto z...twojej kuchni
Nad Bałtykiem rybka smakuje wyjątkowo. Jeżeli bardzo zatęskniliśmy za tym klimatem i chcemy przenieść się wprost nad Bałtyk, wystarczy przygotować rybę w ten wyjątkowy sposób. Tu najważniejsza jest lekka panierka składająca się tylko z dwóch składników. Wychodzi identycznie jak w smażalni.
Polecany artykuł:
Przepis na rybkę jak ze smażalni nad morzem
Składniki:
- Filety z białej ryby morskiej – najlepszy będzie dorsz,
- jajka,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- sól.
Jak zrobić rybkę jak ze smażalni?
Filety osusz papierowym ręcznikiem, jeśli używasz ryby mrożonej, pozwól jej spokojnie odtajać w temperaturze otoczenia.Jeśli filety są duże, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą. Na patelni rozgrzej sporo oleju – rybę najlepiej smażyć na głębokim tłuszczu.Przygotuj dwie miseczki: do jednej wsyp mąkę pszenną, w drugiej rozbełtaj jaja. Kawałki ryby najpierw obtaczaj w mące, następnie w jajku i kolejny raz w mące. Smaż przez kilka minut na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni przełóż na chwilę na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie od razu podawaj.