Rydz mleczaj
To grzyb późnego lata i jesieni. Choć niektórzy mówią, że można znaleźć go już w drugiej połowie sierpnia, to prawie się nie zdarza. Jesień: wrzesień, październik, a nawet listopad - właśnie wtedy można go znaleźć szczególnie w młodych zagajnikach. To rydz mleczaj - jeden z bardziej cenionych grzybów, o wyjątkowym smaku. Zbieraja go bardziej doświadczeni grzybiarze, gdyż od spodu z blaszkami - może zostać pomylony.
Polecany artykuł:
Lasy Państwowe ogłosiły oficjalnie: już są. Obecność w lesie rydzy potwierdzają internauci.
Mleczaj Rydz
Rydze to grzyby z rodzajów gołąbkowatych - twardych. W Polsce najczęściej mówi się po prostu rydz, ale są inne regionalne nazwy: rydz pański, rydzyk, rydzek, rycek, ryżyk, ryżok.
Jak wygląda rydz
Rydz to bardzo charakterystyczny grzyb: kapelusz o średnicy 4–12 cm, barwy cielistoczerwonawej lub w różnych odcieniach pomarańczowej, czasami z domieszką zieleni. Widać wyraźnie przebarwienia przypominające słoje w drzewie. Nóżka przy samym kapeluszu jest pusta, po przekrojeniu wydziela się płyn - mleczko - stąd nazwa rydz mleczaj. W kolorze jest janopomarańczowe, nie zmienia barwy na powietrzu, ulega tylko powolnemu rozjaśnieniu lub pociemnieniu. W smaku jest łagodne, zostawia jednak gorzki posmak.
Rydza najłatwiej znaleźć w lasach sosnowych. Rośnie na ziemi w lasach i młodnikach iglastych, na piaszczystych glebach. Owocuje jesienią, do listopada.
GALERIA: Borowik amerykański czyli złotak wysmukły
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: redakcja.trojmiasto@eska.pl