Sposoby, aby szybko zejść z wagi
Latem najczęściej myślimy o swojej sylwetce, a przede wszystkim nad jej wadami. Wielu z nas na ostatnią chwilę chce zgubić nadprogramowe kilogramy, aby wcisnąć się w letnie sukienki, szorty czy strój kąpielowy albo po prostu lepiej się czuć. Nie brakuje sposobów, aby schudnąć. Wśród nich znajdziemy m.in. kuloodporną kawę, mieszankę kefiru z siemieniem lnianym, napar z cynamonem czy zupa... kapuściana.
Pamiętajmy, że przy każdej diecie najważniejszy jest deficyt kaloryczny (zdrowa dieta), aktywność fizyczna i odpowiednia ilość wody (mężczyźni - ok. 2,5 l wody, kobiety - 2 l). Wyżej wymienione sposoby powinny ułatwić zadanie.
Polecany artykuł:
Zupa kapuściana - sposób na odchudzanie
Do diety warto wprowadzić zupę kapuścianą, która jest idealna na odchudzanie. Dlaczego? Ten posiłek jest niskokaloryczny, zawiera dużą ilość błonnika i zapewni uczucie sytości. Zupa z kapusty jest podstawą diety kapuścianej, ale warto wprowadzić ją do diety niskokalorycznej.
Dlaczego warto jeść zupę z kapusty?
Zupa kapuściana ma właściwości dietetyczne z uwagi na dużą ilość warzyw. Zaspokaja uczucie głodu i bogata jest w błonnik. Ponadto kapusta ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Przepis na zupę kapuścianą
Przygotowanie zupy z kapusty jest banalnie proszę. Jej składniki to:
- główka kapusty (włoska, biała lub pekińska),
- 6 średnich cebul ze szczypiorem,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 papryki,
- 6-10 świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów całych,
- dowolne zioła ( oprócz soli).
Pokrój warzywa w kostkę i poszatkuj kapustę. Następnie sparz pomidory wrzątkiem i usunąć skórkę. Tak przygotowane warzywa włóż do garnka i zalej 3 litrami wody. Gotując doprowadź do wrzenia, a potem gotuj przez ok. pół godziny na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj zupę. Nie zapomnij doprawić danie ulubionymi ziołami (oprócz soli).
źródło: poradnikzdrowie.pl