Gęsina na Pomorzu

i

Autor: Pomorskie.eu/mat.prasowe

kultura

Stolica gęsiny jest na Pomorzu. Zobacz, co planują w listopadzie

To hasło jest znane w całej Polsce: "na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina". Zamiast słodkich rogali, na Pomorzu - mięsnie zajadają się mieszkańcy, ale także turyści.

To już tradycja, że na odwiedzających Muzeum Kultury Ludowej Pomorza  w Swołowie czekają gęsie przysmaki. Wydarzenie z gęsiną w roli głównej odbędzie się od 9 do 11 listopada. Będą pokazy kulinarne wraz z degustacją i dużo dobrej zabawy przy muzyce na żywo. Nie zabraknie też warsztatów w muzealnych budynkach. Od 2008 roku to kulinarna tradycja, która podkreśla lokalne zwyczaje Pomorza. 

Trójmiasto Radio ESKA Google News
Autor:

kiedyś na całym Pomorzu hodowano gęsi i teraz próbujemy przywrócić tę tradycję. Jeszcze kilka lat temu po gęsi jeździliśmy na Kaszuby, a teraz szef Gospody Spiżarnia w kratę (zagroda nr 8 – przyp. red.) Jacek Przybysz kupił kilkaset gęsi i je hoduje. W Swołowie mamy już kilka gospodarstw, w których też zaczęto hodować gęsi. To bardzo dobrze, bo dzięki odtwarzaniu naturalnej hodowli możemy upowszechnić tradycję spożywania gęsiny. Sam jestem kucharzem-amatorem, który bardzo ceni to mięso i potrafię z niej przyrządzić kilka dań

- mówi dla pomorskie.eu kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza Dawid Gonciarz.

Czego będzie można spróbować w Swołowie? Przygotowane będą specjały z gęsiny, między innymi: 

  • gęsie okrasy,
  • pierogi,
  • kartacze z gęsiną
  • smalce gęsie
  • gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone, faszerowane,
  • półgęski wędzone na zimno,
  • galarety
  • pasztety z gęsi
  • zupy na gęsinie: czernina, brukwianka, kapuśniak oraz buliony
  • tarty
  • gęsie burgery.

Na miejscu pojawi się 150 wystawców! Wśród nich ok. 90 to będą koła gospodyń. Do tego wystawcy serów zagrodowych, miodów, olejów tłoczonych na zimno, octów, a także rękodzielnicy prezentujący biżuterię, tekstylia czy drewniane ozdoby i przedmioty.Gęsina w Narodowe Święto Niepodległości może być polskim odpowiednikiem amerykańskiego indyka w tamtejsze Święto Dziękczynienia - tak mówią popularyzatorzy tego rodzaju mięsa i kultury jedzenia gęsiny. 

GALERIA: Rezerwat Przyrody Beka. Niezwykła przyroda Pomorza sąsiadująca z Metropolią

Pomorskie. Rekord w resuscytacji z WOŚP-em w Gdyni

Zylc, frekase, szpajza. Czy znasz te kaszubskie potrawy?

Pytanie 1 z 6
z czego jest ciszka kaszubska?