To już tradycja, że na odwiedzających Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie czekają gęsie przysmaki. Wydarzenie z gęsiną w roli głównej odbędzie się od 9 do 11 listopada. Będą pokazy kulinarne wraz z degustacją i dużo dobrej zabawy przy muzyce na żywo. Nie zabraknie też warsztatów w muzealnych budynkach. Od 2008 roku to kulinarna tradycja, która podkreśla lokalne zwyczaje Pomorza.
Polecany artykuł:
kiedyś na całym Pomorzu hodowano gęsi i teraz próbujemy przywrócić tę tradycję. Jeszcze kilka lat temu po gęsi jeździliśmy na Kaszuby, a teraz szef Gospody Spiżarnia w kratę (zagroda nr 8 – przyp. red.) Jacek Przybysz kupił kilkaset gęsi i je hoduje. W Swołowie mamy już kilka gospodarstw, w których też zaczęto hodować gęsi. To bardzo dobrze, bo dzięki odtwarzaniu naturalnej hodowli możemy upowszechnić tradycję spożywania gęsiny. Sam jestem kucharzem-amatorem, który bardzo ceni to mięso i potrafię z niej przyrządzić kilka dań
- mówi dla pomorskie.eu kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza Dawid Gonciarz.
Czego będzie można spróbować w Swołowie? Przygotowane będą specjały z gęsiny, między innymi:
- gęsie okrasy,
- pierogi,
- kartacze z gęsiną
- smalce gęsie
- gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone, faszerowane,
- półgęski wędzone na zimno,
- galarety
- pasztety z gęsi
- zupy na gęsinie: czernina, brukwianka, kapuśniak oraz buliony
- tarty
- gęsie burgery.
Na miejscu pojawi się 150 wystawców! Wśród nich ok. 90 to będą koła gospodyń. Do tego wystawcy serów zagrodowych, miodów, olejów tłoczonych na zimno, octów, a także rękodzielnicy prezentujący biżuterię, tekstylia czy drewniane ozdoby i przedmioty.Gęsina w Narodowe Święto Niepodległości może być polskim odpowiednikiem amerykańskiego indyka w tamtejsze Święto Dziękczynienia - tak mówią popularyzatorzy tego rodzaju mięsa i kultury jedzenia gęsiny.
GALERIA: Rezerwat Przyrody Beka. Niezwykła przyroda Pomorza sąsiadująca z Metropolią