Nikki Jurcutz to ratowniczka medyczna, która udziela się także na instagramowym profilu @tinyheartseducation. To właśnie tam pokazuje, jak udzielić pierwszej pomocy niemowlętom i dzieciom.
Mandarynki są niebezpieczne dla małych dzieci
W jednym z ostatnich postów na profilu pojawiła się informacja, że mandarynki są posiłkiem wysokiego ryzyka zadławienia. Ważne jest, aby przygotować odpowiednio owoc do spożycia.
Dla małego dziecka mogą być niebezpieczne rdzeń, błona i nasiona mandarynki.
Rdzeń jest ciągnący się, gąbczasty i może być trudny do przeżucia. Membrana stwarza ryzyko zadławienia, ponieważ jest twarda i trudna do przeżucia, nasiona również stwarzają ryzyko zadławienia
- mówi Jurcutz na filmiku.
Ratowniczka medyczna zwraca uwagę, że owoc jest trudny do przeżucia, dlatego warto podzielić go na mniejsze kawałki. Radzi, aby przeciąć mandarynki na pół, a potem pokroić trójkąty między membranami. Cały proces przygotowania mandarynki dla dziecka pokazała na filmiku:
Jak sprawdzić, czy jedzenie jest bezpieczne dla dziecka? Test zgniatania
Na profilu @tinyheartseducation ekspertka pokazuje także jak sprawdzić, czy jedzenie jest bezpieczne dla dziecka. Wystarczy wykonać test zgniatania owoców czy warzyw.
Pokarmy okrągłe, twarde, śliskie i wielkości dróg oddechowych = zwiększają ryzyko zadławienia
- czytamy w poście.
Jak wykonać ten test? Wystarczy złapać kawałek jedzenia i zgnieść za pomocą kciuka i palca wskazującego. Jeżeli posiłek jest twardy, to lepiej nie podawać go swojemu dziecku.