Owocuje najwcześniej w całym ogrodzie
Nie miałam pojęcia, jak olbrzymie szczęście mnie spotkało, gdy w moim ogrodzie po raz pierwszy zakwitł bluszcz! Okazuje się, że trzeba było czekać na to wiele lat, a kwiaty które pojawiły się jesienią owoce dają w środku zimy! W lutym zobaczyłam pierwsze owoce, które w marcu są już dojrzałe! Jaka roślina zaskoczyła mnie owocami na przedzimiu? To bluszcz, którego odmiany nawet nie pamiętam.
Polecany artykuł:

Pospolity bluszcz w niepospolitej odsłonie
Charakterystyczne dla bluszczu pospolitego są zielone krzewy o zdrewniałej łodydze. Pnącza rośliny są samoczepne i mają zdolność wspinania się po drzewach, kamieniach, murach za pomocą korzonków przybyszowych. Jeżeli bluszcz nie rośnie wśród obiektów, po których mógłby się wspiąć, płoży się po ziemi. Samochwytne pędy wyrastają do wysokości 30 m, natomiast te przycinane mogą rozrosnąć się jeszcze bardziej.
Bluszcz pospolity jest jedynym w Europie Środkowej rodzimym, wieczniezielonym pnączem.
Bluszcz zakwita po raz pierwszy dopiero po około 8 latach! Miałam więc wiele szczęścia i moja roślina musiała rosnąć naprawdę długo. Wiele osób uważa. że kwiaty tej rośliny nie są atrakcyjne – mają żółto-zielone gronkobaldachy. Mnie zachwycały, bo w słoneczne zimowe dni potrafiły zwabiać owady szukające nektaru. Bluszcz kwitnie od września do października. Owoce dojrzewają wiosną w następnym roku po kwitnieniu, a następnie roznoszone są przez ptaki, takie jak drozd i pliszka. Na początku marca są już dojrzałe i teraz owoce bluszczu wabią ptaki. Według literatury dojrzewają od lutego do kwietnia.
Owoce bluszczu
Owoce bluszczu wyglądają spektakularnie. Tak jak kwiaty przeciągają owady, tak owoce - przyciągają ptaki. To niezwykłe. Bluszcz pospolity jest jedynym w Europie Środkowej rodzimym, wiecznie zielonym pnączem. Owoce są ciemne, granatowe i matowe. Zebrane w urocze baldachy pojedyncze owoce dojrzewają niemal jednocześnie, równo się wybarwiając są wspaniała ozdobą ogrodu.
Owoce zawierają żywice i 3–5 nasion. Nasiona są nerkowate, trójkanciaste, długości 2,5–5 mm przy szerokości i grubości ok. 1–2,5 mm.
Wszystkie części rośliny, a zwłaszcza owoce są trujące dla człowieka, szczególnie dla dzieci. Przyczyną są szkodliwe saponiny działające drażniąco na skórę i spojówki oczu. Po spożyciu wywołują pieczenie w ustach i gardle, mogą wywoływać biegunkę i skurcze.