Najlepsza pizza neapolitańska w Polsce serwowana jest w Gdańsku. Jak smakuje? To sprawdził to popularny Youtuber

i

Autor: Youtuber/Maciej je

gastro

Najlepsza pizza neapolitańska w Polsce serwowana jest w Gdańsku. Jak smakuje? Sprawdził to popularny Youtuber

2024-01-08 8:30

W rankingu Cinquanta Top Pizza Europa 2023 pizzeria Ostro z Gdańska zdobyła najwyższe wyróżnienie w Polsce. Youtuber Maciej postanowił przetestować, czy neapolitańska pizza serwowana w tym miejscu rzeczywiście zasługuje na pochwały. Czy jemu też smakowała?

Kim jest Maciej je?Maciej Blatkiewicz prowadzi youtubowy kanał Maciej je, gdzie wstawia vlogi ze swoich kulinarnych podroży. Maciej ocenia gastronomię nie tylko z Polski, ale też z Europy i innych kontynentów. Zgromadził widownię w liczbie ponad 300 tys. subskrybentów, a jego filmy odnotowały łącznie blisko 118 mln wyświetleń.

Youtuber w ostatnim czasie często gości na Pomorzu. Testował już jedzenie w Jastarni i Helu. Kilka tygodni temu pojawił się w Gdańsku, aby sprawdzić jedzenie serwowane przez lokal Ostro w Gdańsku.

Gdzie jest najlepsza pizza neapolitańska w Polsce?

Co roku włoski magazyn „50 Top Pizza” przygotowuje zestawienie najlepszych pizzerii w Europie, które serwują pizzę neapolitańską. W tegorocznym rankingu pojawiły się trzy restauracje z Polski.

To ranking tworzony przez Włochów z Neapolu, który wyróżnia najlepsze pizzerie w Europie, ale nie licząc pizzerii we Włoszech. W tym rankingu są tylko pizzerie z pizzą neapolitańską 

– wyjaśnia Maciej je.

Najwyżej, bo na 34. miejscu sklasyfikowana została pizzeria „Ostro” z Gdańska. W gdańskim lokalu włoskich recenzentów urzekły zwłaszcza Capricciosa i Diavola oraz pizza z gruszkami i gorgonzolą.

Oficjalnie możemy napisać - MAMY TO! To już nie może być przypadek kiedy drugi raz rzędu zostajesz wytypowany do 50 najlepszych pizzerii w Europie. Co więcej, również i w tym roku zostaliśmy okrzyknięci nr 1 w Polsce 

– czytamy na Facebooku lokalu Gastro.

Jak wygląda pizza neapolitańska?

Pizza neapolitańska jest wyjątkowa i niepowtarzalna, ponieważ jest wytwarzana ręcznie, a jej kształt za każdym razem się różni. Nigdy nie będzie idealnie okrągła. Jej ciasto jest dosyć cienkie i miękkie (w porównaniu do pizzy rzymskiej) oraz nie ma zaokrąglonych brzegów. Należy jeść ją od środka ku rantom za pomocą sztućców.

Pizza neapolitańska z restauracji Ostro w Gdańsku

Maciej je pojawił się w lokalu Ostro w Gdańsku i spróbował ich pizzy oraz innych dań. Na początku skosztował jednodniowej straciatelli – kremowy lejący się serek z oliwą bazyliową i pistacjami. Youtuber nie ukrywa, że jest fanem tego dania.

Potem spróbował bułeczek czosnkowych własnego wypieku z dodatkiem bazyliowego pesto. Następnie na stół wjechała „królowa całego zamieszania”, czyli pizza neapolitańska - Marinara i Diavola.

Pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem, temperatura ok 460 stopni Celsjusza, maksymalnie 90 sekund w piecu, średnica pizzy wynosi 32 cm, brzeg musi być troszkę wyrośnięty, z kolei środek ma wręcz lejącą się konsystencję – wyjaśnia Maciej je. - Zaczynamy od środka, wyjadamy wszystko, zostają brzegi, no i brzegi już jemy rękoma. Maczając w oliwie lub w tym, co z pizzy pozostało.

Youtuber podkreśla, że ciasto jest trochę cięższe niż w innych podobnych pizzeriach.

Pizza jest tutaj wyśmienita. Naprawdę świetny poziom 

– komentuje krótko.

W pizzy Marinara króluje oregano. Drugie danie, czyli Diavola, składało się z pancetty, zielonych papryczek jalapeno, sera mozzarella i pikanej oliwy.

Zdziwiło mnie to, że w pizzy Diavola jest tutaj pancetta, a nie jakieś salami picante albo spianata piccante, ale gdyby była tutaj jakaś ostra wędlina, to by po prostu było zbyt pikantne. Oi byłoby to ciężko zjeść 

– mówi Maciej.

Youtuber skosztował też kanapki panuozzo tartufi, która składała się z kanapki z ciast od pizzy z pastą truflową.

Jest to przepyszna kanapka. Ma wzięcie przy naszym stoliku. Dla mnie to jest w sumie najsmaczniejsza rzecz chyba. Trochę ze względu na tę pastę truflową, trochę dlatego, że również równoważy ją mascarpone, a przy tym też jest ostra wędlina, wiec mamy pełną paletę smaków. Po prostu ta kanapka wciąga 

– recenzuje Maciej. 

Ponadto Maciej spróbował ostrego sosu Caroliny Reaper i nie ukrywał, że sos zadziałał. W lokalu Ostro serwowane są ostre sosy „domowej” roboty.

Jak ostatecznie Maciej je ocenia pizzerię Ostro? 

Pizza świetna, ciasto, składniki, kompozycje - trudno się przyczepić. To ciasto było cięższe, ale mimo że było cięższe to dalej było bardzo, bardzo smaczne. Tej pizzy bardzo trudno coś zarzucić – mówi na końcu filmu. - Nie widzę wyróżników w pizzerii Ostro na tle innych dobrych pizzerii neapolitańskich z Polski. Jest to świetna pizza, ale niewyraźnie lepsza moim zdaniem od innych.

Ceny nad morzem. Gdynia: lody, gofry, ryby i inne lokale gastronomiczne [GALERIA]

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: redakcja.trojmiasto@eska.pl

Jak powstaje mistrzowska pizza? Wojciech Madyś | Tak trzeba żyć #21 Eska Rock