Mazurek pyszny, ale kaloryczny? Dzięki tym trikom szybko go odchudzisz

i

Autor: pixabay.com

Wielkanoc

Mazurek pyszny, ale kaloryczny? Dzięki tym trikom szybko go „odchudzisz”

Mazurek wielkanocny to nieodłączny element polskiej tradycji wielkanocnej. Jego aromatyczne nuty i bogate smaki sprawiają, że jest nie tylko pysznym deserem, ale także ważnym symbolem świąt. Jest pyszny i niestety dość kaloryczny. Dzięki tym trikom, wypiek może być mniej tuczący przy jednoczesnym zachowaniu swojego wyjątkowego smaku.

Mazurek wielkanocny - klasyczna wersja

Mazurek wielkanocny charakteryzuje się bogactwem smaków i dekoracji. Powstaje na bazie mąki pszennej, masła, jajek i cukru. Podstawą mazurka jest kruche lub piaskowe ciasto, które może być wzbogacone o różnorodne dodatki, takie jak bakalie, orzechy, owoce suszone i kandyzowane, a także dżemy, kremy, masa kajmakowa czy czekolada. Najczęściej spotykanymi wariantami mazurka są mazurki kruche, ozdobione lukrem i różnorodnymi bakaliami, oraz mazurki piaskowe, pokryte warstwami dżemu i owoców.

 Proste triki na dietetyczny mazurek

Mazurek jest ciastem wysokokalorycznym. Już 100 gramów może dostarczyć nawet 400 kcal. Wiele zależy tu od składników, jakich użyjemy do przygotowania wypieku. Kilka drobnych modyfikacji w przepisie wystarczy, by był on mniej tuczący, a przy okazji nie stracił nic ze swojego wyjątkowego smaku.

  • zamień mąkę pszenną na orkiszową lub owsianą lub dodaj do ciasta płatki owsiane (zawierają duże ilości błonnika, dzięki któremu wypiek jest bardziej sycący)
  • cukier zastąp ksylitolem lub erytrolem (mają mniej kalorii)
  • masło wymień na olej roślinny

Samo nadzienie również bez trudu przygotujesz w wersji light. Zrezygnuj z dodawania do masy owoców kandyzowanych. Lepiej sprawdzą się te w wersji suszonej. Wykorzystaj gorzką czekoladę zamiast mlecznej. Możesz sięgnąć też po fit sos karmelowy, mus owocowy lub dżem bez dodatku cukru. Postaw na prażone jabłka lub orzechy zamiast klasycznego lukru.

Warto pamiętać, że nawet dietetyczny mazurek może utuczyć, jeśli będzie pałaszowany w zbyt dużych ilościach. Dlatego warto zmniejszyć wielkość porcji. Jeśli dodasz do ciasta mąkę orkiszową lub owsianą, poczujesz sytość już po zjedzeniu niewielkiego kawałka ciasta. Zawarty w niej błonnik wiąże wodę w żołądku, dzięki czemu zwiększa swoją objętość i hamuje uczucie głodu.

Wielkanocne cudeńka na kaszubskich kiermaszach [Galeria]:

Pomorskie. Daniele walczą w Kosakowie

Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: [email protected].