To nieprzyjemne uczucie szczypania, czy wręcz drętwienia języka, gdy jemy kiwi, dotyczy wszystkich. Tak - nie jesteś z tym sam. Jednak, każdy podobne odczucia będzie miał po zjedzeniu innej ilości produktu. Dla jednych może być o zaledwie plasterek a inni poczują dyskomfort dopiero po zjedzeniu dwóch owoców. Im bardziej niedojrzałe kiwi, tym będzie gorzej. Co za to odpowiada?
Dlaczego kiwi szczypie w język
Odpowiedzią na to pytanie jest jedno słowo: aktinidaina. To enzym znajdujący się w owocach kiwi, który odpowiada za rozkład białek na aminokwasy. Gdy jemy kiwi, enzym ten wchodzi w reakcję z językiem i błoną śluzową jamy ustnej, efektem jest... szczypanie, drętwienie lub inne nieprzyjemne uczucie. Nasz język jest delikatnie rozkładany i wypalany przez aktinidainę. Wiele owoców ma w składzie specyficzne dla swojej odmiany enzymy. Aktinidaina jest charakterystyczna dla kiwi, ale inne cytrusy mają swoje własne: u papai to papaina. Owoce kiwi rosną na roślinie nazywanej Aktinidią - stąd dziwna na pierwszy rzut oka nazwa aktinidaina.
Właściwości kiwi
Owoce kiwi są dobrze znane ze swojej wysokiej zawartości witaminy C – 53 mg w kiwi – więcej niż w tej samej ilości pomarańczy. Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest odpowiedzialna za wzrost i naprawę tkanek organizmu oraz wsparcie układu odpornościowego. Oprócz witaminy C kiwi zawierają dużą ilość witaminy K.
Kiwi nie przyda się to przygotowania galaretki. Dzięki innym enzymom, blokuje tężenie deseru: zwyczajnie go rozpuszczając.
Kiwi jest przydatne w problemach z zaparciami, działa rozluźniająco.
Nie lubisz szczypania w język? Jest na to sposób. Enzymy znajdujące się w kiwi można zneutralizować. Wystarczy, że owoc podgrzejecie albo wysuszycie. Dzięki takim zabiegom przestanie szczypać w język, ale niestety straci też część witamin.