zdjęcie poglądowe

i

Autor: Pixabay.com

Kiwi – dlaczego szczypie z język i co można z tym zrobić? Sprawdź ten patent

2023-03-28 10:24

Kiwi to dość specyficzny owoc. Nie mogą go jeść osoby uczulone na cytrusy, nie nadaje się do galaretki, a dzięki specyficznym składnikom paraliżuje nasz język. Sprawdzamy, dlaczego.

To nieprzyjemne uczucie szczypania, czy wręcz drętwienia języka, gdy jemy kiwi, dotyczy wszystkich. Tak - nie jesteś z tym sam. Jednak, każdy podobne odczucia będzie miał po zjedzeniu innej ilości produktu. Dla jednych może być o zaledwie plasterek a inni poczują dyskomfort dopiero po zjedzeniu dwóch owoców. Im bardziej niedojrzałe kiwi, tym będzie gorzej. Co za to odpowiada?

Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować klasyczny sycylijski deser cannoli.

Dlaczego kiwi szczypie w język

Odpowiedzią na to pytanie jest jedno słowo: aktinidaina. To enzym znajdujący się w owocach kiwi, który odpowiada za rozkład białek na aminokwasy. Gdy jemy kiwi, enzym ten wchodzi w reakcję z językiem i błoną śluzową jamy ustnej, efektem jest... szczypanie, drętwienie lub inne nieprzyjemne uczucie. Nasz język jest delikatnie rozkładany i wypalany przez aktinidainę. Wiele owoców ma w składzie specyficzne dla swojej odmiany enzymy. Aktinidaina jest charakterystyczna dla kiwi, ale inne cytrusy mają swoje własne: u papai to papaina. Owoce kiwi rosną na roślinie nazywanej Aktinidią - stąd dziwna na pierwszy rzut oka nazwa aktinidaina.

Właściwości kiwi

Owoce kiwi są dobrze znane ze swojej wysokiej zawartości witaminy C – 53 mg w kiwi – więcej niż w tej samej ilości pomarańczy. Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, jest odpowiedzialna za wzrost i naprawę tkanek organizmu oraz wsparcie układu odpornościowego. Oprócz witaminy C kiwi zawierają dużą ilość witaminy K.

Kiwi nie przyda się to przygotowania galaretki. Dzięki innym enzymom, blokuje tężenie deseru: zwyczajnie go rozpuszczając.

Kiwi jest przydatne w problemach z zaparciami, działa rozluźniająco.

Nie lubisz szczypania w język? Jest na to sposób. Enzymy znajdujące się w kiwi można zneutralizować. Wystarczy, że owoc podgrzejecie albo wysuszycie. Dzięki takim zabiegom przestanie szczypać w język, ale niestety straci też część witamin.