Kuchnia kaszubska ściśle wiąże się z kulturą i tradycjami regionu. Wiele potraw przygotowuje się na specjalne okazje, takie jak święta, rodzinne uroczystości czy jarmarki. Odzwierciedla ona długą historię i bogactwo naturalne Kaszub, a także sposób życia mieszkańców, związany z rolnictwem, rybołówstwem i hodowlą.
W tej kuchni nie brakuje słodkich przysmaków, których nazwy wbijają w fotel. Jednym z nich są pyszne kaszubskie ruchanki.
Kaszubskie RUCHANKI robią furorę nie tylko tłusty czwartek! Co to takiego?
Ruchanki to płaskie, owalne racuchy, które w dawnych czasach przygotowywało się z ciasta chlebowego. A raczej z tego, co zostało z przygotowywania chleba i podawano je na śniadanie. Obecnie bardziej popularna jest ich drożdżowa wersja, którą kiedyś robiono z okazji karnawału. Na Kaszubach są smażone z dodatkiem jabłka, ale można robić je też bez owocowej wkładki.
Ruchanki wpisane są na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Lista ta przyjmuje, że wartość średnicy gotowych racuszków powinna wynosić 5-7 cm a ich grubość ok. 0,5 cm.
Polecany artykuł:
Jest kilka teorii co do genezy nazwy tych racuchów. Jedna z nich mówi, że ciasto powinno być dobrze “wyruchane” czyli wyrobione. Druga odnosi się do pracy drożdży, które muszą “ruszyć”, czyli pracować, by ciasto ładnie wyrosło, a placuszki były puszyste. Spotkałam się też z wytłumaczeniem, że te bardzo smaczne racuchy miały kojarzyć się z czymś przyjemnym. No i chyba tak jest, bo są naprawdę pyszne. Na śniadanie czy tłusty czwartek będą jak znalazł!