Bogata kuchnia kaszubska
Kaszubska kuchnia jest bardzo bogata, a wpływ na to miały geografia i historia. Region, w którym mamy kilkaset jezior, wiele rzek, lasów i morze w oczywisty sposób zdobył bogatszą tradycję kulinarną od regionów, które leżą pośrodku ugoru.
W dodatku Kaszuby posiadały okno na świat w postaci portów i były w swojej historii pod wpływem wielu kultur. To wszystko odbiło się na kaszubskiej kuchni, która jest niepowtarzalna na tle kuchni innych regionów Polski.
Wśród znanych kaszubskich potraw warto wymienić takie jak:
- ruchanki
- kaczka nadziewana żurawiną
- jajecznica z węgorzem
- kuch marchwiowy
- kaszubska zupa rybna w w wersji z ryb słodkowodnych i z morskich
- purcle kaszubskie
- babka gotowana
- żuchel - kartoflanka
- potrawka z kurczaka
- dziadówka
- zylc - galareta po kaszubsku
- czernina
- zupa brukwiowa
- okrasa - pasta mięsna
- gęś pieczona
- kuch z kruszonką
- zupa brzadowa
- rydze po kaszubsku
- ryby smażone na chrupko
- szmurowany pomuchel
- lin po kaszubsku
- szmurowana kapusta
- półgęski
Polecany artykuł:
Poza tym na kaszubskich stołach bardzo często gości śledź w tysiącu różnych odsłon. Znany jest tu śledź po kaszubsku, śledź po rybacku, śledzie jada się także z pulkami, czyli gotowanymi ziemniakami w mundurkach.
Czy śledzie są zdrowe?
Kaszubi uwielbiają śledzie. Ryby te z jednej strony są bardzo sycące, a z drugiej strony mają naprawdę mało kalorii. Okazuje się też, że śledzie są niezwykle zdrowe.
Dietetycy wychwalają śledzie pod niebiosa za to, że w rybach tych znajdziemy:
- witaminy: A, D, B12,
- potas,
- magnez,
- żelazo,
- wapń,fosfor
- jod,
- miedź,
- dużą ilość białka.
Śledzie są także bogate w aminokwasy, jak na przykład tryptofan, leucyny i kwas asparaginowy.
Jak jedzenie śledzi wpływa na organizm?
Skoro już ustaliliśmy, że śledzie są prawdziwą bombą odżywczą, to warto sprawdzić, jakie mają działanie na organizm. Jest ono oczywiście bardzo pozytywne.
Śledzie wspomagają utrzymanie optymalnej masy ciała, a jednocześnie przeciwdziałają anemii. Jedzenie śledzi zmniejsza także ryzyko wystąpienia chorób serca. Poza tym spożywanie tych ryb usprawnia pracę mózgu i wspomaga redukcję stresu.
Wiele kaszubskich rodzin serwuje śledzie na obiad w każdy piątek. Ma to związek z religią katolicką, która w piątki nakazuje pościć. Okazuje się, że ta dieta jest bardzo zdrowa, więc warto brać przykład z Kaszubów i raz w tygodniu jeść te ryby, zamiast steków lub kotletów schabowych.