Jarmark Bożonarodzeniowy w Gdańsku rozstrzygnięty! Kto zdobył Grand Prix?

2025-12-03 9:42

Podczas tegorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Gdańsku wyłoniono laureatów prestiżowych nagród Grand Prix w kilku kategoriach. Komisja konkursowa, jak i internauci, mieli niełatwe zadanie, wybierając najlepsze produkty i smaki spośród bogatej oferty ponad 220 stoisk. Sprawdź, kto zachwycił jurorów i zdobył uznanie publiczności!

Dobry pomysł na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Gdańsku

Na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Gdańsku znajduje się ponad 220 stoisk oferujących szeroki asortyment produktów, od słodkości i ozdób świątecznych po wędliny, biżuterię i odzież. Komisja konkursowa, oceniając zgłoszone produkty, brała pod uwagę takie kryteria jak innowacyjność, wysoki poziom wykonania, dobre wzornictwo, walory użytkowe i artystyczne.

Uwagę jurorów zwróciły tworzone z miłością wyjątkowe ubrania dla dużych i małych pod marką Uszyte, które zdobyły jarmarkowe Grand Prix. Wytwarza je i sprzedaje Marta Gawroniak z Gdańska.

- podaje oficjalny portal Samorządu Województwa Pomorskiego.

Ponadto, przyznano dwa wyróżnienia:

  • Anna Buchalska-Malińska z pracowni Malibee z Gdyni za ceramiczne ozdoby z fantazją.
  • Katarzyna Gwardecka z Resin Art z Gdańska za unikatowe, ręcznie tworzone przedmioty z żywicy epoksydowej.

Dobry smakołyk, czyli kulinarne wyróżnienia Jarmarku

W kategorii "Dobry smakołyk", jurorzy poszukiwali produktów odznaczających się walorami smakowymi, oryginalną recepturą, atrakcyjnym opakowaniem oraz potencjałem handlowym. Grand Prix w tej kategorii powędrowało do przedsiębiorstwa Nasza Kaczka Natalia Bachanek z Lutomierska w województwie łódzkim za pasztety przygotowane według tradycyjnych polskich receptur, które zawierają dobre składniki.

Jurorzy przyznali aż trzy wyróżnienia:

  • Żywe Muzeum Piernika z Torunia za ręcznie przygotowane świąteczne pierniki oraz popularyzację tradycji wypieku polskiego piernika
  • Smaki Podlasia-Flo z Hajnówki za aromatyczny sękacz o unikalnym smaku
  • Rybakówka z Torunia za rybne przysmaki

Dobry smak, czyli dania gdańskich restauracji na podium

Szefowie kuchni gdańskich restauracji oceniali dania pod kątem walorów smakowych, oryginalnej receptury i atrakcyjnej prezentacji. Grand Prix w tej kategorii zdobyło udko indyka wykonane przez Nowy Browar Gdański.

Przyznano również dwa wyróżnienia:

  • Letni Stadion z Kiełpina Kartuskiego za waguy sandwich
  • Pomelo Bistro. Krzysztof Szymański z Gdańska za krewetki w cieście

Skarbnica świątecznych pomysłów według internautów

Internauci również mieli okazję wybrać swojego faworyta, głosując w kategorii "Skarbnica Świątecznych Pomysłów". Najpierw musieli obejrzeć w Wielkiej Zbrojowni gablotę z pomysłami na prezent gwiazdkowy, a następnie oddać swój głos.

Największą liczbę głosów otrzymała firma Anamir Anna Machnikowska za wisiorek, naszyjnik i czarny turmalin. Wyróżnione zostały również:

  • Świąteczny stroik z Wełnianej Kwiaciarni
  • Kosmetyczka z aksamitu wykonana przez firmę Biały Kot Ewa Traczuk-Gorczyńska

Tegoroczny Jarmark Bożonarodzeniowy w Gdańsku po raz kolejny udowodnił, że jest miejscem, gdzie tradycja łączy się z innowacją, a lokalni twórcy i producenci mają szansę zaprezentować swoje wyjątkowe produkty. Wybór laureatów Grand Prix i wyróżnień był trudny, co świadczy o wysokim poziomie prezentowanych wyrobów i smaków. Gratulujemy wszystkim nagrodzonym!

Galeria: Gdański Jarmark Bożonarodzeniowy 2025: Ceny z kosmosu? Sandwich za 89 zł i grzaniec za...

P. MULLER: Z TUSKIEM POLSKA TRACI SZANSE NA ROZWÓJ