Sok malinowy, dżem z wiśni czy nalewka z mirabelek. To są smaki jesieni i zimy. Po przygotowaniu tych pysznych przetworów, musimy zadbać, aby miały odpowiednie warunki. Przechowywać je możemy tylko w wyjątkowych miejscach. Najczęściej jest to piwnica lub spiżarnia.
Polecany artykuł:
Gdzie przechowywać przetwory na zimę?
Aby przetwory się nie zepsuły i przetrwały pewien okres muszą mieć odpowiednie warunki. Najlepiej, gdy schowek jest przewiewny z niską wilgotnością powietrza i temperaturą w granicach 10-15 stopni Celsjusza, bez dostępu światła dziennego. W takich warunkach przetwory mogą przetrwać do 18 miesięcy, czyli będą dobre nawet następnej zimy.
Nie masz piwnicy ani spiżarni? Żaden problem. Ten schowek ma każdy z nas w mieszkaniu. Do tego idealnie nada się garderoba lub po prostu szafa. W obu przypadkach nie mamy okien i panuje tam nieco niższa temperatura niż w pozostałych pomieszczeniach w mieszkaniu. Warto zadbać, aby słoiki stały z dala od ubrań, a pomieszczenie na bieżąco wietrzone.
Przetwory przetrwają także w garażu, ale tylko w przypadku gdy nie parkujemy w nim samochodu. Warto wtedy zadbać o odpowiednie zabezpieczenie przed szkodnikami.