Co to jest czerwona cytryna?
Czerwona cytryna czy cytryna rosso to nowy produkt i mało popularny na polskim rynku. Dostać można ją w pierwszych miesiącach roku - swoje zabarwienie zawdzięcza mroźnemu powietrzu, które buduje taki efekt. Miąższ również jest zabarwiony na czerwono. Owoce są duże, większe niż zwykłą cytryna, z grubą skórą.
Mało popularna odmiana cytryny
Czerwoną cytrynę spotkamy niezwykle rzadko i tylko na stoiskach dbających o świeże produkty. Wszystko przez to, że owoce są wyjątkowo delikatne i szybko się psują, nie można ich długo przechowywać.
Cena kilogram to 16 złotych - tyle kosztuje czerwona cytryna.
Czerwona cytryna jest mało popularna, ale równie wartościowa jak ta tradycyjna. Użyjemy jej tak samo jak zwykłej cytryny, różni się nieco smakiem. Można poczuć aromat pomarańczy ale smak jest ostrzejszy - bardzo kwaśny.
Cytryna jest źródłem witaminy C i często sięgamy po nią przy przeziębieniach. Flawonoidy obecne w cytrynach mogą pomóc w redukcji ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, a przeciwutleniacze chronią przez rakiem.
Ta odmiana to totalna ciekawostka, ale nie zyskała popularności. Ludzie kupują z ciekawości, ale nie zachwyca, klienci nie wracają, wybierają tradycyjną cytrynę. Sama wzięłam na stoisko na próbę i więcej nie zamówię, chyba ten owoc nie ma wzięcia u nas. W smaku jest podobna, lekko czuć smak pomarańczy
- mówi sprzedawca z Gdyńskich Hali Targowych.
Cytryna jest źródłem witaminy C i często sięgamy po nią przy przeziębieniach. Flawonoidy obecne w cytrynach mogą pomóc w redukcji ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, a przeciwutleniacze chronią przez rakiem.
Popularność cytryna zawdzięcza swoim właściwościom, które doceniano już przed wiekami. Cytryny były uprawiane w starożytnym Rzymie i wykorzystywane w medycynie, kuchni, a także jako ozdoby. W Średniowieczu cytryna zyskała popularność w Europie jako składnik medycyny ludowej i środek zapobiegający szkorbutowi, w XVII wieku cytryna stała się popularnym składnikiem w kuchni francuskiej, a w XIX to Kalifornia i Floryda stały się głównymi producentami cytryn w Stanach Zjednoczonych.
GALERIA: Jakie wybrać jajka na Wielkanoc? Sprawdzamy jajka na Gdyńskich Halach Targowych