Co to jest czerwona cytryna?
Czerwona cytryna czy cytryna rosso to nowy produkt i mało popularny na polskim rynku. Dostać można ją w pierwszych miesiącach roku - swoje zabarwienie zawdzięcza mroźnemu powietrzu, które buduje taki efekt. Miąższ również jest zabarwiony na czerwono. Owoce są duże, większe niż zwykłą cytryna, z grubą skórą.
Mało popularna odmiana cytryny
Czerwoną cytrynę spotkamy niezwykle rzadko i tylko na stoiskach dbających o świeże produkty. Wszystko przez to, że owoce są wyjątkowo delikatne i szybko się psują, nie można ich długo przechowywać.
Cena kilogram to 16 złotych - tyle kosztuje czerwona cytryna.

i
Czerwona cytryna jest mało popularna, ale równie wartościowa jak ta tradycyjna. Użyjemy jej tak samo jak zwykłej cytryny, różni się nieco smakiem. Można poczuć aromat pomarańczy ale smak jest ostrzejszy - bardzo kwaśny.
Cytryna jest źródłem witaminy C i często sięgamy po nią przy przeziębieniach. Flawonoidy obecne w cytrynach mogą pomóc w redukcji ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, a przeciwutleniacze chronią przez rakiem.
Ta odmiana to totalna ciekawostka, ale nie zyskała popularności. Ludzie kupują z ciekawości, ale nie zachwyca, klienci nie wracają, wybierają tradycyjną cytrynę. Sama wzięłam na stoisko na próbę i więcej nie zamówię, chyba ten owoc nie ma wzięcia u nas. W smaku jest podobna, lekko czuć smak pomarańczy
- mówi sprzedawca z Gdyńskich Hali Targowych.
Cytryna jest źródłem witaminy C i często sięgamy po nią przy przeziębieniach. Flawonoidy obecne w cytrynach mogą pomóc w redukcji ryzyka chorób serca poprzez obniżenie poziomu cholesterolu, a przeciwutleniacze chronią przez rakiem.
Popularność cytryna zawdzięcza swoim właściwościom, które doceniano już przed wiekami. Cytryny były uprawiane w starożytnym Rzymie i wykorzystywane w medycynie, kuchni, a także jako ozdoby. W Średniowieczu cytryna zyskała popularność w Europie jako składnik medycyny ludowej i środek zapobiegający szkorbutowi, w XVII wieku cytryna stała się popularnym składnikiem w kuchni francuskiej, a w XIX to Kalifornia i Floryda stały się głównymi producentami cytryn w Stanach Zjednoczonych.
GALERIA: Jakie wybrać jajka na Wielkanoc? Sprawdzamy jajka na Gdyńskich Halach Targowych