GALERIA: Gdzie wyprowadzić psa w Gdańsku? Czynne wybiegi dla czworonogów
Polecany artykuł:
Wygląda jak mała dynia, co to za warzywo?
Zucchiolo to niewielkie warzywo, które zmieścisz w dłoni - do złudzenia przypomina dynię, ale jest żółte lub zielone. Spłaszczony kształt może przypominać nieco patisony. Czym w rzeczywistości jest zucchiolo? Genetycznie, czy też biologicznie - to połączenie ogórka i cukini. Kolor jest podobny: zielono-żółty jak cukinia.
W sieci dyskontów "Biedronka" można je nabyć za jedyne 4 zł.
Jak jeść zucchiolo?
Zucchiolo można jeść na surowo lub gotowane. Zucchiolo ma cienką, jędrną skórkę i chrupiący, lekki miąższ, co odziedziczyło po ogórku. Można kłaść go na kanapkę razem z szynką czy serem. Żółta odmiana jest nieco bardziej słodka.
Jego innowacyjność i potencjał przyszłościowy zostały docenione na Fruit Logistica Innovation Awards, gdzie zucchiolo zdobyło jedną z najważniejszych nagród dla międzynarodowego przemysłu warzywno-owocowego. Jurorzy nie mieli co do tego żadnych wątpliwości.
Właściwości zdrowotne zucchiolo
Zucchiolo zdrowe warzywo, zawierające witaminy A, B, C oraz minerały takie jak fosfor, wapń, żelazo i potas. Zucchiolo jest również źródłem antyoksydantów i polifenoli.
GALERIA: Artystka z Pomorza wśród najlepszych rzeźbiarzy na świecie
Zucchiolo skąd pochodzi?
Zucchiolo to warzywo uprawiane głównie na świeżym powietrzu w Ameryce Południowej. Z czasem zainteresowali się nim naukwcy i zucchiolo zostało przystosowane do uprawy w szklarniach w klimacie śródziemnomorskim dzięki intensywnym badaniom i rozwojowi przeprowadzonym przez grupę biotechnologiczną Beyond Seeds oraz Instytut Badań Rolniczych i Rybackich w Hiszpanii. Uprawa jest już na tyle rozwinięta, że warzywo pojawia się na kolejnych rynkach, teraz też w Polsce.