Robaki w jedzeniu. Unia Europejska nie zaczęła tego procesu w 2023 roku
W czerwcu 2021 roku Komisja UE wydała rozporządzenie zezwalające na wprowadzenie na rynek suszonych larw mącznika młynarka, natomiast w listopadzie poszerzono listę o szarańczę wędrowną, a w lutym 2022 roku o świerszcza domowego.
"Żywność ta zaliczana jest do tzw. novel food i jest dostępna w Polsce szczególnie w sklepach internetowych. To prawda, że owady spożywane są w wielu krajach, szczególnie w Azji i Afryce od wielu lat. Ich wprowadzenie na rynek w innych krajach, w tym w Europie, było tylko kwestią czasu i podyktowane jest szczególnie poszukiwaniem alternatywnego źródła białka"
- uważa prof. Dominika Matuszek, kierownik Katedry Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych Politechniki Opolskiej.
Robaki w jedzeniu 2023. Pleśniakowiec to kolejny owad ze zgodą na wykorzystywanie w produktach spożywczych
Jak podaje portalspozywczy.pl, 5 marca 2023 r. dopuszczone do obrotu na rynku unijnym zostały larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus) w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej. Włączono je do unijnego wykazu nowej żywności (novel food).
Jak tłumaczy w rozmowie z portalem Konrad Włodarczyk, prezes zarządu Proteine Resources, pleśniakowiec lśniący to najwydajniejszy gatunek z rzędu Coleoptera wykorzystywany w przemysłowej produkcji owadów jadalnych.
Jego produkcja jest jednak skomplikowana i wymaga zastosowania specjalistycznej technologii. To powód, dlaczego oprócz Proteine Resources tylko jedna firma na świecie opracowała system jego produkcji na skalę przemysłową. Nasza przewaga jest taka, że nasz system jest bardziej wydajny i mniej kosztowny we wdrożeniu. Produkty pozyskane z tego gatunku znajdują szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle paszowym i spożywczym. Wykorzystuje się je produkcji wysoko specjalistycznych odżywek i farmaceutyków