Śniadanie. Bez tego ani rusz!
Tego chyba nikomu tłumaczyć nie trzeba - śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być odpowiednio tak dobrane, aby dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników na cały poranek. Warto jednak dodać do porannej owsianki czy jajecznicy... kurkumy! To naprawdę konkretna bomba odżywcza!
Kurkuma. Właściwości i zastosowanie
Jak pisze poradnikzdrowie.pl, kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn.
Kurkuma. Do jakich potraw ją dodać?
Jak wylicza poradnik, mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Jednak należy uważać z ilością tej przyprawy. Jeśli przesadzimy, danie może stać się gorzkie.