Duży ogród, a w nim piękne rośliny? To małe marzenie może się spełnić! Aby rośliny rosły bujne, należy odpowiednio o nie dbać. Do wzrostu potrzebują minerałów: magnezu, fosforu, potasu czy azotu. I właśnie te składniki odżywcze znajdziemy w wodzie po gotowaniu warzyw. Zamiast wylewać ją do zlewu, podlej rośliny. Ekologia i własny portfel Ci za to podziękują.
Fusy z kawy domowym nawozem dla roślin
Gotowana woda, to jedyny sposób na nawozy zero waste. Świetnym składnikiem, który pomoże roślinom rosnąć w zdrowiu są także fusy po kawie. Resztki kawy wystarczy zalać gorącą wodą i odczekać, aż wywar przestygnie. Następnie przyrządzoną substancję przelać do konewki i podlać roślinę.
Co ciekawe, skórki bananów są również skarbnicą wielu minerałów i związków organicznych, które dla roślin stanowią wartościowe pożywienie. Znajdziemy w nich m.in. sporo potasu i fosforu, ale także magnez, wapń, siarkę czy kwas krzemowy.
Najprostszym z nich jest zakopanie świeżych, najlepiej pociętych na kawałki skórek z banana w podłożu przeznaczonym dla roślin. Należy zrobić to na ok. 2-3 tygodnie przed sadzeniem roślin, aby skórki miały szansę nieco się rozłożyć i wstępnie użyźnić glebę.
Wprawdzie nie rozłożą się w tym czasie całkowicie, gdyż proces ich rozkładu jest powolny, ale dzięki temu przez wiele kolejnych tygodni będą stopniowo uwalniać składniki odżywcze, użyźniając podłoże i poprawiając jego strukturę.