Zazwyczaj po wypiciu butelki - korek, który służył głównie to jej zamykania - wyrzucamy. Mało kto wpadłby na to, że może nam sie przydać i to... przy gotowaniu! A konkretniej przy robieniu bigosu. To jednak nie jedyne z zastosowań zamknięcia do butelki.
Bigos z korkiem od wina? A czemu nie!
To nie żart! Korek od wina można nam się bardzo przydać przy robieniu tego dania. Kapusta lubi się czasem przypalać na dnie garnka, a jeżeli tak już się stanie to z pomocą przyjdzie nasz wspomniany korek od wina. Spalone resztki należy wyrzucić, a dobrą część przełóż na chwilę do czystej miski. Do garnka trzeba dodać korek do wina i zagotować. W ten sposób zatyczka od wina wyciągnie zapach spalenizny, dzięki czemu bigos zachowa swój pyszny smak.
Jak podkreśla Buzz.gazeta.pl, korek od wina sprawdzi się świetnie w przechowywaniu owoców, które niezbyt lubią wilgoć. Ten niepozorny gadżet lubi wilgoć, a więc pozostawienie go z owocami sprawi, że te na dłużej zachowują świeżość. Wystarczy, że przekroisz go na pół i włożysz do koszyka lub pudełka z owocami - czytamy.