To już nie może być przypadek kiedy drugi raz rzędu zostajesz wytypowany do 50 najlepszych pizzerii w Europie. Co więcej, również i w tym roku zostaliśmy okrzyknięci nr 1 w Polsce
- pisze w swoich mediach społecznościowych pizzeria "Ostro" w Gdańsku.
Przy wyborze "50 Top Pizza" brane pod uwagę są m.in. smak dania, jakość składników, karta menu, obsługa danego lokalu. W tegorocznym "50 Top Pizza" pierwsze miejsce przypadło Sartoria Panatieri z Barcelony, drugie Bæst z Kopenhagi, a trzecie 50 Kalò z Londynu. W zestawieniu nie ma włoskich restauracji, którym jest poświęcony oddzielny ranking.
Polecany artykuł:
Co serwuje Ostro?
Jak podaje Gdańsk.pl, Szefem kuchni w Ostro jest Kamil Szuba, którego właściciel restauracji uznaje za ojca sukcesu. W pizzerii pracuje 20 osób. Lokal jest czynny codziennie od 12.00 do 22.00, gdy jak potrzeba to do 23:00.
- Nie mamy typowej neapolitańskiej pizzy. Troszeczkę eksperymentujemy, chcemy by była inna. Nie chcieliśmy być schematyczni - mówi Paweł Olszówka o cechach charakterystycznych dań serwowanych w Ostro. - Przykładamy wagę do szczegółów. Do ciasta, by było lekkie, łatwo strawne, by było przygotowane na małej ilości drożdży, by było świeże. Nie pracujemy na mrożonych produktach. Współpracujemy z dostawcami, którzy są w stanie nam dostarczyć świeże produkty, w tym sery, które są dla nas przygotowywane na bieżąco. My też to jemy, chcemy by nam smakowało, goście to widzą i doceniają.