Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem. To wtedy rozpoczyna się ostatni dzień karnawału. Data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu wielkiego postu, podczas którego chrześcijanie ze względów religijnych (pokutnych), jako przygotowanie do Świąt Wielkanocy powinni zachowywać post, czyli wstrzemięźliwość od przyjmowania niektórych pokarmów. W 2025 roku tłusty czwartek przypada na 27 lutego. Tego dnia dozwolone jest objadanie się.
Najpopularniejsze smakołyki pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Teraz wybieramy te ze słodkim nadzieniem.
Chcesz w wyjątkowy sposób świętować tłusty czwartek? To spróbuj przepisu rodem z notatników naszych babć. Wystarczy zmienić jeden ze składników, a pączki będą znacznie smaczniejsze!
Pączki zaparzane. Robiły je nasze babki. Teraz stały się hitem!
Pączki zaparzane różnią się od tradycyjnych tym, że część mąki zaparza się gorącym mlekiem. To sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne i elastyczne. Pączki są lekkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Jak przyrządzić parzone pączki? Podajemy Wam przepis przygotowany przez smaker.pl.
1. Do małej miseczki rozkrusz drożdże. Zalej je 3 łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz dodaj łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn powinien zwiększyć objętość, a na jego powierzchni pojawią się bąbelki.
2. 180 g mąki przesiej przez sitko do dużej miski.
3. Mleko zagotuj w rondelku, a następnie zalej nim mąkę, tak aby się zaparzyła. Całość szybko zmiksuj przy pomocy miksera, aby powstała gładka masa bez grudek.
4. W osobnej misce wymieszaj jajka, żółtka oraz cukier puder. Ucieraj przez kilka minut przy pomocy miksera, do momentu aż powstanie jasna i puszysta masa.
5. Do masy z mleka i mąki dodaj ubite jajka, sól, zaczyn drożdżowy, wódkę oraz pozostałą mąkę przesianą przez sitko. Całość wyrób na gładką i jednolitą masę (możesz to zrobić przy pomocy miksera lub np. łyżką).
6. Masło rozpuść w niewielkim garnuszku. Cienkim strumieniem dodaj je do przygotowanego wcześniej ciasta. Całość wyrabiaj około 15 minut, tak aby cały tłuszcz został wchłonięty, a ciasto na pączki zaparzane było gładkie, jednolite i elastyczne.
7. Misę z ciastem przykryj wilgotną szmatką lub folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
8. Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkuj je na płat o grubości około 2 cm, a następnie przy pomocy szklanki wycinaj kółka. Postępuj tak aż do skończenia ciasta. Gotowe pączki przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
9. Pączki zaparzane smaż partiami na głębokim tłuszczu do momentu aż zezłocą się z obu stron. Pamiętaj, że tłuszcz nie może być zbyt gorący, ponieważ pączki spieką się z zewnątrz, a w środku wciąż będą surowe.
10. Gotowe pączki układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z tłuszczu. Gdy przestygną, nadziej je ulubionym dżemem lub marmoladą. Przed podaniem oprósz je solidną porcją cukru pudru.
GALERIA: Po pożarze w hali na Przeróbce w Gdańsku. Tak wygląda pogorzelisko
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na Facebooku lub na skrzynkę: [email protected].