handel

Nie umiesz zbierać grzybów? Tu kupisz gotowe do zjedzenia!

Hale Targowe w Gdyni zawsze oferują sezonowe produkty. Tym razem przyglądamy się grzybom. Oferta dla tych, którzy nie potrafią zbierać ale też dla leniwych - tu kupicie wszystko gotowe!

Plusów jest wiele: grzyby na hali są świeże, już zebrane, oczyszczone, a czasem nawet i pokrojone, ususzone lub zapakowane w słoiki. Jednym słowem gotowe do przyrządzenia ulubionego dania, na jakie tylko mamy ochotę. Wśród kupujących dominują jednak klienci, którzy mają jeden i ten sam cel. 

Ludzi robią zapasy na święta, kupują grzyby do mrożenia, do pierogów na Boże Narodzenie, do sosów, suszone do bigosu na całą zimę. Większość szuka prawdziwków, jeżeli tylko ich stać i robią zapasy na Boże Narodzenie - śmieją się że to już początek przygotowań do świąt. 

- mówi jedna z handlujących na Halach Targowych w Gdyni kobiet. 

W październiku, gdy grzybów jest pod dostatkiem na całych Kaszubach na hali znajdziemy kilkanaście stanowisk. Teraz królują rydze i właśnie one są największym rarytasem. Owocują późną jesienią, nawet w chłodne dni i są wyjątkowo smaczne - idzie za tym i wysoka cena, to najdroższy gatunek jaki jest teraz w sprzedaży. Pudełeczko rydzów to koszt 25 złotych.

Ludzi kupują na co kogo stać - rydza każdy by zjadł, ale nie każdy ma pieniądze. Podgrzybki, kurki są tańsze. Każdy wybiera według portfela

- mój inna handlarka z hali.

Jakie grzyby można kupić na hali w Gdyni?

Na gdyńskich Halach Targowych można dostać podgrzybki, kanie, prawdziwki, rydze, maślaki, kurki i miodówki. Sprzedawane są w kobiałkach lub plastikowych koszyczkach, trzeba kupić wybraną porcję. Grzyby są przywożone ze skupów w dużych skrzyniach lub zbierane przez sprzedających i sprzedawane przez nie same. Zapytaliśmy sprzedawców skąd pochodzą zebrane owocniki. Przeważają Bory Tucholskie, ale też okolice Łeby i Słupska. 

Ile kosztują grzyby na hali w Gdyni?

Ceny grzybów na wszystkich stanowiskach były podobne. Sprawdziłam ceny grzybów na Halach Targowych w Gdyni u sprzedawców lokalnych, na tzw. ryneczku. Grzyby nie są ważone, i nie są pakowane, a jedynie porcjowane na tacki czy koszyki. Cena dotyczy takiej porcji. Z reguły grzyby są sprzedawane w całości, rzadziej w kawałkach lub pokrojone w plasterki.

  • rydze 25 złotych
  • prawdziwki 20 złotych
  • kurka 10 złotych
  • podgrzybki 10 złotych.
  • 100 gramów suszonych borowików to koszt 50 złotych.
Pomorskie. Park Leśny w Oksywiu, ścieżka

Quiz o grzybach. 26 pytań dla prawdziwych grzybiarzy. Rozpoznasz skarby lasu?

Pytanie 1 z 26
Łatwy punkt na początek. Co to za grzyb?
Borowik