Lepienie pierogów to czasochłonna czynność, dlatego tak rzadko je przygotowujemy. Z pomocą jednak przychodzi inny sposób ich przyrządzania. Rolowane pierogi pochodzą z Bałkanów i są pyszne. A przygotujesz je bardzo szybko.
Tomasz Strzelczyk, uczestnik programu MasterChef i prowadzący kanał na YouTube „Oddasz Fartuch” pokazał, jak przygotować pierogi rolowane z mięsem. Lecz w taki sam sposób możemy zrobić pierogi z każdym innym farszem.
Składniki
farsz:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml bulionu lub rosołu
- sól, pieprz do smaku
ciasto :
- 250 g maki pszennej
- 120 ml letniej wody
- 1 jajko szczypta soli
Wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na nie równomiernie farsz, zwinąć i pokroić. Tak przygotowane porcje należy podsmażyć i obgotować. Prawda, że proste?